Dostupni linkovi

De Mezijer upozorava da se teret izbjeglica ne gura samo na Njemačku


Tomas de Mezijer, ministar unutrašnjih poslova Njemačke
Tomas de Mezijer, ministar unutrašnjih poslova Njemačke

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer upozorio je danas ostale članice EU da ne preduzimaju individualne mjere protiv talasa izbjeglica koje bi preopteretile Njemačku i zaprijetio preduzimanjem akcije ako se to desi.

Njemačka je primila 1,1 miliona izbjeglica prošle godine, a njene regionalne vlasti sve teže zbrinjavaju novopridošle ljude.

"I dalje ćemo se boriti za evropski način rješavanja krize sve dok postoji šansa da ćemo postići uspjeh i smanjiti broj izbjeglica", rekao je Mezijer u obraćanju donjem domu parlamenta.

On je dodao da će biti posljedica ukoliko "neke zemlje jednostrano pokušaju da prebace ovaj kolektivni problem na teret Njemačkoj".

"To bi bilo neprihvatljivo i ne bi prošlo bez dugoročnih posljedica sa naše strane", naglasio je njemački ministar unutrašnjih poslova.

On je dodao da će Njemačka biti oštrija prema migrantima koji po dolasku kažu da bježe od rata ili progona, ali su, u stvari, došli iz drugih razloga ili pokušavaju da produže svoj boravak davanjem lažnih izjava.

Mezijer je rekao da je Njemačkoj u interesu da se Šengenska zona očuva što je duže moguće.

Rezultati nove ankete pokazuju da 58 odsto Nijemaca podržava uvođenje graničnih kontrola kako bi se spriječio prolazak migranata, čak i ako to izazove probleme prilikom putovanja ili transportovanja robe po Evropi.

XS
SM
MD
LG