Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH traži vraćanje Radončića u pritvor


Radončić prilikom izlaska iz pritvora 17. februara 2016 .
Radončić prilikom izlaska iz pritvora 17. februara 2016 .

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je žalbu Sudu Bosne i Hercegovine na odluku o ukidanju pritvora Fahrudinu Radončiću zbog kršenja mjera zabrane koje su mu određene nakon puštanja iz pritvora.

Još nije poznato koje je mjere prekršio.

Sud BiH nije prihvatio zahtjev Tužilaštva BiH za produženje pritvora za Fahrudina Radončića te je on 17. febuara 2016. pušten iz pritvora uz određene mjere zabrane.

Mjere zabrane odnose se na zabranu napuštanja adrese boravišta, zabranu sastajanja sa svim svjedocima koji su već saslušani, kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti manjoj od 100 metara i zabranu međusobnog kontaktiranja i sastajanja sa suoptuženim u ovom krivičnom predmetu te zabranu kontaktiranja sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.

"Bili smo zadovoljni određivanjem kućnog pritvora, ali zbog kršenja mjera zabrane od strane optuženog, uložili smo žalbu na navedenu odluku", rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Iz Suda BiH ranije je saopšeno da u slučaju da optuženi prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora. Još uvijek nije poznato iz kojih konkretno razloga je Tužilaštvo BiH uputilo žalbu zbog kršenja mjera zabrane.

Asim Crnalić, advokat Fahrudina Radončića, potvrdio je za Klix.ba da je informisan o tome da je Tužilaštvo BiH uputilo žalbu.

Crnalić je rekao da će danas podnijeti odgovor na žalbu Tužilaštva, dodajući da ne može govoriti o tome šta piše u podnesku Tužilaštva.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Radončića, članova SBB-a Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, te Zijada Hadžijahića zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i ometanje rada pravosuđa.

Optužnica, koju je Tužilaštvo BiH podiglo 5. februara, tereti ih da su, između ostalog, postali članovi grupe koju je organizovao i njome rukovodio Radončić, te da su svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i povezanim radnjama od 14. decembra 2015. do 12. januara 2016. godine počinili više krivičnih djela.

Tužilaštvo BiH optužilo je Dautbašića i Šahman da su pokušali izvršiti uticaj na svjedoka Azru Sarić da lažno svjedoči na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu.

Radončić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, u optužnici je označen kao organizator krivičnog djela, a ostali kao izvršioci.

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, zaposlenog u američkoj Ambasadi u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na Sarićevu otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se istraga zatvori.

Uhapšen je 25. januara od kada se do 17. februara nalazio u pritvoru.

XS
SM
MD
LG