Dostupni linkovi

Dogovoren organizirani transfer izbjeglica "balkanskom rutom"


Šefovi policija "balkanske rute" razgovaraju u Zagrebu, 18. veljače 2016.
Šefovi policija "balkanske rute" razgovaraju u Zagrebu, 18. veljače 2016.

Policije pet zemalja "balkanske rute" dogovorile su zajedničko postupanje prema izbjeglicama – od profilacije i registracije na grčko-makedonskoj granici do kontroliranog prijevoza do Austrije. Hrvatske nevladine udruge prosvjedovale su pred hotelom u kojem se sastanak održavao tražeći više solidarnosti sa sirijskim i drugim izbjeglicama.

Od četvrtka (18. veljače) kreće zajednička profilacija, registracija i organizirani prijevoz migranata od makedonsko-grčke granice do Austrije, dogovorili su ravnatelji policija Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije.

"Svaka će država na svom teritoriju garantirati da se nitko više ne može priključiti toj grupaciji emigranata koji su registrirani dolje u Đevđeliji. Tako će ići do Preševa, u Preševu će preuzeti policija Srbije, kontrolirano ih dovoziti do Šida gdje će ih preuzimati hrvatska policija i kontrolirano prevoziti do Dobove. Slovenska policija ih kontrolirano dalje prevozi prema Šentilju i onda će austrijska policija izdvojiti one migrante koji traže azil u Austriji, a ostali idu dalje prema Njemačkoj", kaže Vlado Dominić, ravnatelj hrvatske Policije.

Cilj je da se sve obavi što bezbolnije. Kvote nisu određene, jer će one na kraju ovisiti o političkim odlukama Njemačke, odnosno Austrije.

Što se mogućeg povrata emigranata iz države u državu tiče, to će biti tema na sljedećem sastanku, ali Dominić je iznio zajednički stav da do toga ne bi trebalo ni dolaziti ako se obavi dobra profilacija na grčko-makedonskoj granici.

U ovaj operativni dogovor pet zemalja "balkanske rute" uključit će se i Bugarsku i Albaniju, kaže Dominić.

"Jer kada se čvrsto zatvori makedonsko-grčka granica, može doći do priljeva migranata prema Bugarskoj, odnosno Albaniji. Dogovorili smo i da pošaljemo ljude koji će pomoći u radu kolegama u Makedoniji na profilaciji i registraciji izbjeglica, poslat ćemo ljude iz svih ovih zemalja na zaštitu 'zelene granice' između Grčke i Makedonije. Ovo što smo se danas dogovorili stupa na snagu sa današnjim danom", navodi Vlado Dominić.

Kriterij da se dopusti ulazak u Makedoniju i dalje "balkanskom rutom" jest da se dolazi iz ratom zahvaćenog područja, ali to ne znači ni da će svi sirijski izbjeglice moći ući, nego samo oni iz ratom zahvaćenih područja. Zajednički je stav da "hot-spotovi" za izbjeglice budu Grčka i Turska, poručuju šefovi policija "balkanske rute".

Prosvjed protiv strožijih kriterija primanja izbjeglica, foto: Enis Zebić
Prosvjed protiv strožijih kriterija primanja izbjeglica, foto: Enis Zebić

Pred hotelom u središtu Zagreba u kojem je održan sastanak, prosvjedovali su aktivisti za ljudska prava, protiveći se dodatnom pooštravanju kriterija za ulazak u Europsku uniju, čime se urušava europski sustav azila i onemogućuje onima koji su u potrebi da u Europi traže i dobiju zaštitu.

"Ovakvim raspravama se zapravo potiče nezakonita migracija, one se ne suzbija! Ljude se sve više kriminalizira, sve više se ugrožava ljudske živote i to mora prestati", ističe Emina Bužnikić iz inicijative "Dobrodošli".

XS
SM
MD
LG