Dostupni linkovi

Dogovor policija na "Balkanskoj ruti" smanjiće povrat izbjeglica


Zajednička profilacija i registracija migranata na makedonsko-grčkoj granici, koju su u četvrtak u Zagrebu dogovorili predstavnici hrvatske, slovenske, austrijske, srpske i makedonske policije, trebala bi u buduće smanjiti povrat izbjeglica, odnosno broj migranata koje države vraćaju u zemlje iz kojih su prešli granicu.

Nakon što su šefovi policija tih pet zemalja potpisali izjavu o zajedničkom profiliranju i registriranju migranata te njihovom prevoženju od Makedonije prema Austriji, odnosno Njemačkoj, hrvatski ravnatelj policije Vlado Dominić rekao je da u buduće linearnog povrata migranata ne bi trebalo biti, ako se na makedonsko-grčkoj granici napravi dobra profilacija i registracija.

No, ako se povrat ipak dogodi šefovi policija će dogovoriti način vraćanja migranta, rekao je Dominić, podsjetivši da se može propuštati samo migrante i izbjeglice iz zemlja zahvaćenih ratom.

Prema dogovoru policija migrante će se nakon profilacije kontrolirano prevoziti od Makedonije prema Austriji, a svaka će zemlja potpisnica na svojem teritoriju jamčiti da se migrantima registriranima na grčko-makedonskoj granici u Gevgeliji na putu prema Austriji nitko više neće moći priključiti.

XS
SM
MD
LG