Dostupni linkovi

Specijalni tužilac i dalje bez prvog saradnika


Milivoje Katnić
Milivoje Katnić

Nakon što se nedavno specijalni državni tužilac Milivoje Katnić javno požalio da nailazi na opstrukcije u kompletiranju svog tima - pošto još nije izabran vođa Specijalnog policijskog odjeljenja, koji bi mu bio desna ruka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - rješenje tog pitanja se još ne nazire. U međuvremenu, opoziciona SNP predložila je izmjene Zakona koje bi omogućile Katniću da sam postavi svog prvog saradnika.

"Imam obećanje od gospodina Duška Markovića, kao zamjenika predsjednika Demokratske partije socijalista, da to pitanje više neće biti problematično i da će biti riješeno, da gospodin Katnić ima punu ulogu i suverenost u izboru svog tima", kazala je nedavno u izjavi za RSE Azra Jasavić, poslanica Pozitivne, partije koja je - glasajući dva dana ranije za povjerenje Đukanovićevoj vladi - to, između ostalog, uslovila i deblokadom postavljanja rukovodioca Specijalnog policijskog tima.

Stoga je DPS-u dat rok do 15. februara. Na pitanje šta ako rok bude probijen, da li će Pozitivna postaviti pitanje povjerenja Vladi, Jasavić je ranije odgovorila:

"Moj lični stav je da treba da bude pokrenuto pitanje povjerenja Vladi jer imamo jasne dogovore i riječi se valjda moramo držati."

Kako će Pozitivna dalje djelovati kada je riječ o neizboru šefa Specijalnog policijskog tima, od Jasavić nijesmo uspjeli da saznamo pošto nije odgovarala na telefonske pozive.

Uoči isteka roka 15. februara koje je Pozitivna dala Vladi, oglasio se lider stranke Darko Pajović, izjavivši da tu treba odvojiti formu od suštine i da nije bitno da li će taj uslov biti ispunjen dan prije ili kasnije.

Istovremeno, opoziciona SNP rješenje problema vidi u izmjenama Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu po skraćenom postupku, kako bi rukovodioca Policijskog odjeljenja birao glavni specijalni tužilac, koji je do sada za to davao saglasnost, a postavljenje je bilo u nadležnosti direktora Uprave policije.

Aleksandar Damjanović
Aleksandar Damjanović

"Očekujem konsezualnu podršku od svih onih partija koje učestvuju u radu Parlamenta, imajući u vidu njihovo deklarativno zalaganje da se Specijalnom tužilaštvu obezbijede svi neophodni uslovi kako bi specijalni tužilac i tužilaštvo mogli u punom kapacitetu da obavljaju svoj posao", kaže Aleksandar Damjanović, šef poslaničkog kluba SNP-a.

Izmjenama Zakona o Specijalnom tužilaštvu, međutim, nijesu skloni u izvršnoj vlasti, sudeći makar prema posljednoj izjavi ministra pravde Zorana Pažina, na sjednici parlamentarnog odbora za politički sistem i pravosuđe.

"Mislim da olako i donosimo i mijenjamo zakone i da je to praksa koju treba prekinuti", naveo je Pažin.

Ipak, da bi za vladajuću DPS izmjene Zakona o Specijalnom tužlaštvu mogle biti prihvatljive, na istoj sjednici nagovijestila je poslanica te partije Marta Šćepanović. Kako će DPS prelomiti pitali smo Ljuiđa Ljuba Škrelju, člana Zakonodavnog odbora iz te partije.

"Sve što ide ka tome da se deblokira ova situacija, spremni smo da ozbiljno razmotrimo. U svakom slučaju, sve što ide ka tome u cilju afirmisanja toga tijela, značajnog u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, mi smo spremni da ozbiljno razmotrimo i da zauzmemo stav po tom pitanju", ističe Škrelja.

Zoran Miljanić, iz opozicionog Demosa, smatra da previše dugo traje pat pozicija oko izbora šefa Specijalnog policijskog tima, koji bi trebalo da bude desna ruka specijalnom tužiocu Katniću i ključna karika u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Zbog toga će Demos razmotriti prijedlog SNP-a kako bi se izašlo iz situacije za koju ta partija kao glavnog krivca označava premijera Đukanovića.

Slavko Stojanović
Slavko Stojanović

"Ne mislimo, valjda, da je direktor Uprave policije Slavko Stojanović neko ko blokira postavljanje šefa tima. Bloklada postoji od samog vrha vlasti, odnosno od premijera, kako bi se blokirala jedina institucija koja je, konačno, počela da radi svoj posao a to je institucija Specijalnog državnog tužilaštva", konstatuje Miljanić.

Šta ako prijedlog SNP-a o izmjenama Zakona ne prođe u Skupštini?

"Tada će odgovornost bila na predstavnicima onih političkih partija i onim poslanicima koji neće dati podršku ovom prijedlogu, jer ovaj prijedlog upravo razrješava, na zakonit i institucionalan način, konflikt koji dugo traje i koji onemogućava tužiocu da radi svoj posao", riječi su Aleksandra Damjanovića.

Sa međunarodnih adresa više puta ponovljen je značaj jačanja kapaciteta Specijalnog tužilaštva u borbi protiv organizovanog kriminala, čija je uloga da krivično goni kriminalce, a Policijskog tima da istražuje i pribavlja dokaze protiv njih.

Razmimoilaženja

Podsjetimo, 18. marta prošle godine stupio je na snagu Zakon o Specijalnom tužilaštvu koji je već u oktobru trebalo da dovede do izbora šefa Policijskog istražnog tima.

No, od tada traje igra gluvih telefona, pošto glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne može da se usaglasi sa direktorom Uprave policije Slavkom Stojanovićem.

Da su mimoilaženja definitivna, potvrdila je Stojanovićeva izjava u četvrtak, kako za vođu Specijalnog policijskog tima ne može postaviti šefa Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala Dragana Radonjića, pošto na toj funkciji ne ostvaruje očekivane rezultate.

Sa druge strane, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, upravo zbog Radonjićevog profesionalizma, nedavno je ponovio kako insistira da samo on može biti njegov prvi saradnik u Specijalnom policijskom timu.

"Ovo traje šest mjeseci i ovo traje smišljeno. Ja to javno iznosim i to više neću da trpim. Javno govorim da to treba da riješi Vlada i premijer", pojasnio je Katnić.

XS
SM
MD
LG