Dostupni linkovi

Obeležena nezavisnost Kosova: Vlasti slavile, opozicija protestovala


Parada za Dan nezavisnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Parada za Dan nezavisnosti

Uz proslavu i proteste, a u senci hapšenja, Kosovo je u sredu obeležilo osmu godišnjicu nezavisnosti. Protesti su protekli bez incidenata, iako je situacija u državi napeta, pre svega zbog hapšenja poslanika i aktivista opozicionog pokreta Samoopredeljenje koja su se desila dan ranije.

Nakon proslave u organizaciji Vlade Kosova održani su protesti ujedinjene opozicije sa kojih je zatražena ostavka Vlade Kosova i prevremeni izbori.

Opozicija je najavila nove proteste 27. februara, ukoliko Vlada do tada ne podnese ostavku. Takođe su upućeni pozivi na okupljanje u petak, za kad je zakazana sednica Skupštine Kosova, a u slučaju da vlast odluči da tog dana izabere predsednika države.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj tokom protesta je okupljenima rekao da o sudbini Kosova odlučuje sam narod i jedino on može da sprovodi demokratiju, jer je to najlegitimniji kvorum koji postoji u demokratiji.

„Od danas niko drugi ne odlučuje osim vas i samo vas. Vi činite nezavisnost, vi činite suverenitet. Kada korumpriani rukovodioci pogreše, vi imate pravo i snagu da ne živite njihove greške“, kazao je Haradinaj.

Fatmir Ljimaj, lider Inicijative za Kosovo, naveo je da je narod Kosova aktuelnoj vlasti danas oduzeo legitimitet i da stoga zemlja mora da ide u prevremene izbore, jer je to jedini pravi put.

Fatmir Ljimaj
Fatmir Ljimaj

„Ko se plaši slobodnog glasa i volje građana? Niko osim vlasti koja zna da je radila protiv interesa svoje države. Oni su izgubili podršku svojih birača. Danas se na trgu u Prištini ne nalazi ujedinjena opozicija, već svi građani Kosova, bez obzira na političku i partijsku opredeljenost", poručio je Ljimaj.

Visar Imeri, lider pokreta Samoopredeljenje, rekao je da se pravda postiže protestima i protivljenjem lošim sporazumima i korumpiranoj vladi.

„Poručujemo svima da nismo protiv Srba, već je Srbija protiv Kosova i protiv Albanaca. Srbija želi slabo Kosovo, neravnopravno društvo, oslabljenu ekonomiju. Ovako će nas učini zavisnom, politički preko Zajednice, a ekonomski preko eksplotacije naših resursa i našeg tržista“, kazao je Imeri.

Zahtevi opozicije nisu ostavili utisak na lidere vladajućih partija koji su odmah posle protesta održali konferenciju za novinare.

Premijer Isa Mustafa, kazao je da su zahtevi opozicije lažni, te poručio da se promena vlasti ne postiže protestima i parolama. On je pozvao opoziciju da se vrati radu u Skupštini kako bi se nastavio rad na državi. Mustafa je poručio je naglasio da će mandat ove vlasti trajati do 10. juna 2018. godine.

„Vlada je nepokolebljiva u svom radu, u svom mandatu, svojim odgovornostima pred građanima. Poštujemo sve građane, i one koji su danas protestvovali, ali, pre svega, poštujemo naše birače koji su nam dali mandat, a njih je oko 200.000 birača Demokratskog saveza i oko 230.000 birača Demokratske partije“, kazao je Mustafa.

Njegov zamenik, Hašim Tači, govoreći o ultimatumu opozicije, naveo je da im je to „ušlo na jedno a izašlo na drugo uvo“. Govoreći o postupcima i zahtevima opozicije, rekao je da se radi o lažnom patriotizmu čiji je cilj preuzimanje vlasti.

„Mi smo preuzeli odgovornost za poštovanje odluke Ustavnog suda koji dopušta i obavezuje Vladu Kosova formiranje te Zajednice na osnovu dokumenta predsednika Ahtisarija i sporazuma iz 2013. Možemo govoriti o izbornim reformama, ali dobra vest za opoziciju je ta da je odrećen datum za izbore, a on je 10. jun 2018. Neka se spreme“, poručio je Tači.

Privedeno pet lica

Ujedinjena opozicija je sapštila da je na protestu učestvovalo oko 100.000 građana. Policija Kosova je, međutim, saopštila je da je na protestu bilo oko 15.000 demonstranata, te da je protest protekao mirno bez ijednog incidenta.

Policija Kosova je na dan protesta saopštila da je u centru Prištine privedeno pet lica nakon što je u crnom BMW automobilu u kojem su se nalazili pronađena boca sa benzinom i bejzbol palica. Policija sumnja da su pronađena sredstva mogla biti namenjena za neku nasilnu aktivnost.

Iz opozicije su naveli da je policija kontrolisala autobuse koji prema Prištini i da je uhapsila albanske građane na kosovsko-albanskoj granici kod kojih su pronađene parole.

Protest opozicije u Prištini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00


Demonstranti koji su došli iz različitih delova Kosova na protestu u Prištini nosili su transparente „Dole raškina vlada“, „Dole Hašim Tači“, Neka padne vlada, neka se digne Kosovo“, „Stop političkim hapsenjima“, i dr.

Protestu su se pridružile organizacije civilnog društva, te druge eminentne ličnosti, analitičari i intelektualci.

Na protestu se nisu pojavili pojedini poslanici i aktivisti opozicije koje je u utorak policija Kosova pritvorila zbog krivičnih dela počinjenih pre par godina. Opozicija je osudila hapšenja uoči protesta, navodeći da ona ukazuju na usku vezu vlasti sa pravosudnim organima.

Slični masovni protesti opozicije održani su 9 januara, ali su na kraju izmakli kontroli kada je grupa demonstranata bacala molotovljeve koktele na zgradu Vlade, što je dovelo do višečasovnih sukoba policije i grupe demonstranata.

Nedovršena demokratija

Vlasti su osmu godišnjicu nezavisnosti obeležile svečanim prijemom u utorak uveče, te posetom spomeniku palim borcima i paradom Bezbednosnih snaga i Policije Kosova u sredu.


Tom prilikom predsednica Atifete Jahjaga je navela da je Kosovo nepovratna realnost, mir koji je stečen nakon dugog i teškog rata, te sloboda za koju se žrtvovalo.

Ona je, međutim, podsetila da se Kosovo nalazi u nedovršenoj demokratiji koja se suočava sa izazovima, ali je naglasila je potrebno više snage kako bi se prevazišle razlike i više hrabrosti kako bi se se suočili sa razočarenjem.

"Danas je praznik Kosova, dan kada svako od nas oseća da budućnost treba da bude drugačija, kada nam je potrebno više rada kako bismo dokazali da sadašnjost menjamo sami, a ne nasiljem i silom. Ne snagom pesnice koja donosi bol i rušenje, koja državne institucije stavlja pred izazov. Ne negiranjem onoga što smo izgradili do danas i svakako ne testiranjem partnerstva sa međunarodnim faktorom", kazala je ona.

Premijer Kosova Isa Mustafa istakao je da je Kosovo tokom 17 godina slobode i osam godina nezavisnosti sprovelo strukturne reforme i izgradilo institucije prema evropskim kriterijumima, a da su najvažniji uspesi na putu evrointegracija i ka formiranju vojske Kosova.

"Uz podršku naših evropskih partnera i SAD, nama Kosovarima je lakše da konsolidujemo našu državu obavljajući naše zadatke s visokom odgovornošću. Ova vlada ima jasan mandat. Ima legitimitet i legalitet da služi našim građanima onima koji su poverili poverenje demokratskom procesu i nikada nećemo odstupiti od te misije", istakao je Mustafa.

XS
SM
MD
LG