Dostupni linkovi

Presuda Šešelju četiri godine od završnih riječi


Vojislav Šešelj u sudnici, 2009.
Vojislav Šešelj u sudnici, 2009.

Krajem prošlog tjedna Raspravno vijeće Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja zakazalo je izricanje prvostupanjske presude za kraj idućeg mjeseca.

Budući da je optuženi najavio protivljenje povratka iz Srbije u haški pritvor, u čemu mu za sada pomažu i srbijanske vlasti koje se boje reakcije javnosti pred nadolazeće izbore – ostaje za vidjeti – hoće li se presuda uopće moći izreći.

U međuvremenu podsjećamo na cijeli slučaj, jer se na prvostupanjsku presudu čekalo pune 4 godine od završnih riječi u postupku koji je završio 2012.

Haško tužiteljstvo je u završnim riječima podsjećalo čak tri dana na brojne zločine dragovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta, organiziranih za ratište u Hrvatskoj te potom u Bosni i Hercegovini - pod vodstvom optuženog. Šešeljevo organiziranje dobrovoljaca i njihov ratni angažman rezultirali su protjerivanjem desetaka tisuća civila nesrpske nacionalnosti, te ubojstvom, u optužnici navedenih, najmanje 905 osoba.

Tužiteljstvo: Dokazi rasprostranjenih ratnih zločina

Haški tužitelj Mathias Marcussen je na kraju zaključio kako je tijekom suđenja, od 2007.godine - Šešelju izvan razumne sumnje dokazana krivnja za široko rasprostranjene i gnjusne ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini, te Bosni i Hercegovini.

„Kada je Vukovar najzad pao, srpske snage, uključujući i brojne Šešeljevce za koje je optuženi lično odlučio da se upute u Vukovar, protjerivali su, ubijali, tukli, mučili, silovali i zlostavljali preostalo nesrpsko stanovništvo. Optuženi i ostali učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu produžili su sa svojom kampanjom progona u BiH kada je BiH krenula putem nezavisnosti“, naveo je Marcussen.

Tužiteljstvo je zatražilo od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja bez da mu se u to uračunaju i kazne iz tri suđenja za nepoštivanje suda zbog objavljivanja imena zaštićenih svjedoka. No, prema dosadašnjoj praksi, optuženom će se uračunati u pravomoćnu kaznu vrijeme koje je proveo u pritvoru – preko 11 godina. Tužitelj Marcussen nije u završnim riječima potrošio do kraja dodijeljeno vrijeme, ustvrdivši da za to nema potrebe – budući da je Šešelj tijekom suđenja i završnih riječi više isticao političke argumente, nego pravne.

„Časni sude, tužilaštvo je dokazalo krivicu optuženog za tačke optužnice i mi tražimo da donesete presudu da je on kriv u skladu sa time i da odredite kaznu koja odgovara mnogim žrtvama koje su propatile zbog njegovog ponašanja“, zatražio je tužitelj.

Umjesto dokaza Šešelj izvodio političke govore

Podsjetimo, Šešelj je odustao od izvođenja svoje obrane nakon što mu je Tajništvo Haškog suda odbilo dostaviti novčana sredstva koja je tražio pa se suđenje završilo nakon izvođenja dokaza tužiteljstva. U završnim riječima Šešelj se pak složio s tužiteljstvom u vezi toga – da se branio političkom argumentacijom, koristeći svoje haško suđenje – kao političku pozornicu.

„A kako ja da se suprotstavim ovom sudu i ovom tužilaštvu nego političkim govorima? Koji će biti pametniji, umniji od vaših govora i neću vas tući kao haubicom i da nemate nikakvih šansi u sukobu ideja. U sukobu pravnih argumenata, u sukobu pravnih principa, nemate nikakvih šansi protiv mene.“, naveo je optuženi.

Za razliku od svih dosadašnjih optuženika na Haškom sudu, njih preko 160, Šešelj je jedini koji nije zatražio oslobađanje, a da se prethodno izjasnio nevinim.

Šešelj izazvao suce

Nasuprot toga - suce je izazvao da protiv njega primijene krajnju silu u određivanju kazne, poručivši im pritom da mu ne mogu - ništa.

„Protiv mene leka nema. Možete samo da me ubijete, ali onda će se i moj grob boriti protiv vas. Vi ne razumijete uopće što to znači? Razumijeti ćete", rekao je na kraju suđenja optuženi.

Nakon završnih riječi 2012.godine, izricanje prvostupanjske presude je zakazano u jesen 2013., no to se nije dogodilo budući da je suca zviždača Frederika Harhoffa optuženi Šešelj uspio diskvalificirati iz svog postupka.

U tročlano Raspravno vijeće je imenovan potom novi sudac, kojem je trebalo više od godina dana da se upozna s dokaznim materijalom. U međuvremenu je potkraj 2014.godine Šešelj pušten iz pritvora u Beograd, zbog karcinoma.

U Haškom sudu još uvijek šute o tome – što će se dogoditi ukoliko se optuženi ne vrati, kako bi mu se izrekla prvostupanjska presuda, a nakon koje bi trebao uslijediti i žalbeni postupak.

(VIDEO: Završne riječi u slučaju Šešelj)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG