Dostupni linkovi

Tenzije uoči obeležavanja godišnjice nezavisnosti


Trg Majke Tereze u Prištini, 16. februar 2016.
Trg Majke Tereze u Prištini, 16. februar 2016.

Dan uoči proslave i protesta povodom osme godišnjice nezavisnosti, na Kosovu je u toku policijska akcija hapšenja aktivista Samoopredeljenje. Do sada je uhapšeno osmoro njih.

Opozicija smatra da hapšenja dokazuju usku vezu vlasti sa pravosudnim organima i da su vladajuće partije u panici uoči protesta najavljenih za sredu (17. februar).

S druge strane, predsednica Kosova Atifete Jahjaga, pozvala je na dostojnu proslavu, ali i na dostojne proteste.

Nakon hapšenja u utorak portparola ove partije, Frašera Krasniqija, u jutarnjim satima uhapšen je i Gljauk Konjufca, poslanik i šef parlamentarne grupe ove partije, a nakon toga i opštinski odbornik iz Kline, Skender Merturi i ostali.

Vest je za RSE potvrdio Adonis Tahiri iz ove partije.

"Zvanično nemamo informacija zašto se hapšenja događaju, ali kako se prenosi u medijima, radi se o prevrtanju EULEX vozila (2009). Ta akcija je izvršena u znak nezadovoljstva na sporazum koji je EULEX potpisao sa Srbijom o policijskoj saradnji, čime je dopušteno uplitanje Srbije na Kosovu. Naši aktivisti se hapse dan pre velikog protesta, koji se održava u znak protivljenja instalacije Srbije na Kosovu a protiv jedne vlade koja radi na tome", kazao je Tahiri.

On je dodao da je policija posetila domove nekoliko aktivista u cilju "širenja panike, njihovog pritvaranja, želeći tako da oslabi sutrašnje proteste".

Policija Kosova
Policija Kosova

Istovremeno, policija je potvrdila akciju koja se sprovodi na osnovu zakonskih naredbi pravosudnih organa. Portparol policije, Daut Hodža, nije hteo da govori o imenima onih koji su privedeni do sada.

Iz pokreta Samoopredeljenje saopštili su da ova hapšenja dokazuju da je vlast u panici uoči protesta opozicije.

"Kukavička vlada Ise Mustafe i Hašima Tačija, videvši da će protest 17. februara biti masivan i snažan, nastavlja kampanju progona i hapšenja aktivista pokreta Samoopredeljenje. Srbija se neće imponirati na Kosovu uprkos volji Mustafe i Tačija", stoji u saopštenju.

Hapšenja za dela od pre nekoliko godina, dan pre protesta, ukazuje na jaku vezu vlasti sa pravosuđem, rekli su iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova, dodajući da je ovo planirana akcija kako bi se loše odrazila i izazvala nasilje tokom protesta zakazanih za sredu.

"Protesti 17. februara biće građanski i mirni. Ali, zahtevamo od vlasti da ne provocira sa ovakvim unapred pripremljenim scenarijima i da ne koristi pravosuđe za svoje dobiti", navodi se.

Vlasti apeluju na mirne proteste

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga kazala je da je 17. februar važan dan za Kosovo, te apelovala da događaji u sredu proteknu mirno.

Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga

"Ne trebamo oslabiti ovu proslavu, ne trebamo oslabiti kolektivno požrtvovanje za nezavisno Kosovo. Moramo biti oprezni da ovaj dan obeležimo težeći za jedno bolje Kosovo", poručila je ona na konferenciji za novinare.

Umesto tradicionalne, svečane sednice 17. februara, čemu se inače protivila opozicija, predsedništvo Skupštine u utorak je zakazalo prvu sednicu prolećnog zasedanja za petak.

Kadri Veselji, predsednik Skupštine, izjavio je u utorak da - iako je opozicija jaka - ona ne treba biti destruktivna i sednica u petak treba da se održi.

"Za 17. februar postoji institucionalna agenda koja je u interesu građana. Želimo da izbegnemo bilo kakve nesporazume i želimo da prikažemo što pristojnije prizore. To je sveti dan, ali postoji i jedinstvo da tog dana ne bude sednice. Ako dve parlamentarne grupe žele tu sednicu, onda sa 40 potpisa to može da se postigne", kazao je Veselji.

Inače, u organizaciji Vlade Kosova povodom osme godišnjice nezavisnosti u sredu u 10 sati održaće se parada Bezbednosnih snaga Kosova, a potom će biti održano kulturno-zabavni program.

Za 14 sati zakazani su protesti opozicije sa kojih će, kako su organizatori rekli, zatražiti ostavka Vlade koja je "prekršila Ustav Kosova".

XS
SM
MD
LG