Dostupni linkovi

Rusija u Saudijska Arabija dogovorili zamrzavanje nivoa proizvodnje nafte


Naftna rafinerija, ilustracija
Naftna rafinerija, ilustracija

Rusija i Saudijska Arabija, dva najveća izvoznika sirove nafte, dogovorili su se da ne povećavaju proizvodnju ovog energenta, izjavio je u utorak katarski ministar energetike Ali al Naimi nakon razgovora sa ruskim kolegom Aleksandrom Novakom u Dohi.

Al Naimi je rekao da je mjera zamrzavanja proizvodnje "adekvatna", ali da ova država i dalje želi da zadovolji potrebe potrošača.Kako je rekao i Venecuela se saglasila da učestvuje u zamrzavanju te je izrazio nadu da će i ostali proizvođači nafte usvojiti prijedlog.

Članice OPEK-a, poput Venecuele i Nigerije, ranije su tražile da se održi vanredni sastanak ovog kartela radi diskusije o padu cijene nafte za više od 70 odsto od 2014. godine.

Saudijska Arabija ranije je objavila da neće smanjiti proizvodnju ukoliko u toj akciji ne budu sarađivale i države izvan kartela.

Iran je apelovao povećanje zaliha u namjeri da nadikanati gubitne na tržištu nakon godina međunarodnih sankcija, koje su ukinute u januaru.

Velike zalihe nafte uzrokovale su drastičan pad cijena nafte, za više od 70 posto od juna 2014., na 34 dolara za barel, čime je stvoren ogroman finansijski pritisak na Rusiju, Azerbjedžan, Irak i ostale ekonomije koje su zavisne od nafte poput Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija je, prema zvaničnim podacima, u 2015. godini zabilježila budžetski deficit od 98 milijardi dolara usljed pada cijene nafte. Međunarodni monterani fond (MMf) procjenjujue da je stvarni budžetski deficit iznosio 140 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG