Dostupni linkovi

Dvautoglu: Nećemo dozvoliti da Azaz padne u ruke kurdskih milicija


Ahmet Davutoglu, premijer Turske
Ahmet Davutoglu, premijer Turske

Turski premijer Ahmet Davutoglu ponovo je izjavio da Turska neće dozvoliti da kurdske milicije preuzmu grad Azaz, na sjeveru Sirije, nedaleko od granice sa Turskom.

"Nećemo dozvoliti da padne Azaz, to treba jasno da se zna", rekao je Davutoglu novinarima na putu za Ukrajinu, gde boravi u radnoj posjeti.

Turski premijer je dodao da pripadnicima vojnog ogranka kurdske Partije demokratskog jedinstva, Jedinica narodne zaštite, neće biti dozvoljeno da napreduju zapadno od Eufrata i istočno od kantona Afrin.

On je apelovao na kurdske borce u Siriji da se povuku sa aerodroma u Minigu, nad kojim su preuzeli kontrolu prošle sedmice.

"Moraju da se povuku ili ćemo učiniti da aerodrom postane neupotrebljiv", rekao je šef turske vlade, prenela je televizija NTV.

Sirijske kurdske snage uz pomoć arapskih savezničkih grupa zauzele aerodrom u Minigu koji se nalazi izme]u dva puta koji vode do Alepa i Azaza na sjeveru Sirije, gdje Turska nastavlja da gađa položaje Kurda.

Ministar odbrane Turske Ismet Jilmaz odbacio je danas optužbe Damaska da turska vojska šalje vojnike na sirijsku teritoriju i ponovio da njegova zemlja nema namjeru to da učini.

XS
SM
MD
LG