Dostupni linkovi

Novinari odbacuju Karamarkove optužbe


Zgrada HRT-a
Zgrada HRT-a

To su opasne teze bez argumenata, odgovaraju novinari Hrvatske radio-televizije na prozivanja šefa HDZ-a i prvog potpredsjednika hrvatske Vlade Tomislava Karamarka kako HRT nije javni servis, već je u funkciji opozicije, i da će nova vlast to promijeniti.

Nakon što se HDZ preko kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića krenuo obračunavati sa neprofitnim medijima, što je ministrov dug donedavnim suradnicima iz klerikalne udruge „U ime obitelji“, na red je došla Hrvatska radio-televizija (HRT). Šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko traži smjenu glavnog ravnatelja Hrvatske radio-televizije Gorana Radmana, što zbog njegovih vlastitih afera, što zbog programa koji je – tvrdi Karamarko – u službi oporbenog SDP-a.

„Gospodin Radman mora otići i ta struktura na HRT se napokon mora početi ponašati profesionalno i objektivno, a ne navijački i stranački, kao do sada“, kazao je Karamarko.

HTV sada nije javni servis, tvrdi Karamarko.

„Ona živi od milijardu i 300 milijuna kuna koje vi godišnje plaćate, a za što? Da nam lažu, da karikiraju sve ono što govorimo, da nas sotoniziraju?! Bit će promjena na HRT-u, to neka znaju“, poručio je Karamarko.

Saša Leković, foto: Enis Zebić
Saša Leković, foto: Enis Zebić

Prilika za smjenu Radmana bit će najvjerojatnije rasprava o izvješću o radu Hrvatske radio-televizije za 2014. godinu, koja je već uvrštena na dnevni red Sabora. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković kaže za naš program da, kada je riječ o medijima i novinarima, Karamarko cijelo vrijeme podmeće, laže, huška i prijeti.

„Kad to radiš u oporbi, to je krajnje neodgovorno i opasno, a kad to radiš na vlasti, onda je to zločin prema građanima“, naglasio je Leković. O Radmanu i HRT-u Leković kaže:

„Čini se vrlo izglednim da će gospodin Radman biti smijenjen, ali nije problem u smjeni gospodina Radmana, ako za to postoje razlozi. Problem je u tome što se očito nastoji potpuno politički ovladati javnim servisom. Sve govori o tome da je na djelu jako veliki politički pritisak prema javnim servisima – HRT-u i HINI, i prema medijima uopće.“

Knjiiga umjesto Dnevnika

Na Karamarkove optužbe i prozivanja odgovorila je za naš program u ime novinara Hrvatske radio-televizije predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u Sanja Mikleušević.

Sanja Mikleušević, foto: Enis Zebić
Sanja Mikleušević, foto: Enis Zebić

„Naš je stav da se pri iznošenju ozbiljnih optužbi kakve je iznio gospodin Karamarko treba rukovoditi prvenstveno činjenicama i argumentima koje može dokazati. Ono što je rekao je netočno. To su danas opasne teze, i mislim da bi u ovom duboko podijeljenom društvu upravo političke elite i političari, posebice prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a trebali u svakom trenutku biti svjesni svoje odgovornosti za izgradnju jednog tolerantnijeg društva, društva dijaloga, a ne neargumentiranih napada“, prokomentirala je Mikleušević.

Socijaldemokratima se situacija ne čini tako dramatična kao novinarima.

„To su tipične HDZ-ovske divlje prijetnje. Tjeraju ljudima strah u kosti. Mi ih se ne bojimo i suprotstavit ćemo se tome“, kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Karamarko je ovih dana bio prilično inspiriran oko Hrvatske radio-televizije, njihovog informativnog programa i središnjeg Dnevnika u 19 sati. Tako je na stranačkom skupu u Bjelovaru kazao među ostalim:

„Neću da mi uzmu djecu, da izađu iz škole, a da ne znaju što je domoljublje. Pustite medije. Kad ide Dnevnik, uzmite neku knjigu i čitajte. Svako jutro pomolimo se za Domovinu. Jedan 'Oče naš' i bit ćemo puno sretniji“, kazao je Karamarko svojim stranačkim pristašama.

Potpredsjednik SDP-a i Milanovićev protukandidat na skorim unutarstranačkim izborima Zlatko Komadina je HDZ-ov pokušaj preuzimanja kontrole nad tajnom službom i javnim medijima nazvao povratkom u „vrijeme Goebbelsa“, a komentirao je i Karamarkov apel za više molitve.

„Ovo što je gospodin Karamarko rekao da se treba svako jutro moliti za HDZ, ja bih se složio - da se treba moliti da HDZ što prije ode u oporbu“. poručuje Komadina.

Vladajući najavljuju i da će mijenjati postojeći Zakon o Hrvatskoj-radio-televiziji. A nakon HRT-a na red dolazi – najvjerojatnije po istom scenariju - smjena i na vrhu javne novinske agencija HINA.

XS
SM
MD
LG