Dostupni linkovi

Crna Gora počela pristupne pregovore sa NATO-om


Jens Stoltenberg, NATO
Jens Stoltenberg, NATO

James H. Mackey NATO zvaničnik upućen u pristupne pregovore Alijanse sa Crnom Gorom potvrdio je za RSE, da su u ponedjeljak, 15.februara započeli pristupni pregovori NATO-a i Crne Gore, nakon što je ta zemlja pozvana da postane članica na ministarskom sastanku u decembru.

"Ono što se događa danas je da sa predstavnicima Crne Gore razmatramo detalje što će značiti različiti aspekti članstva, uključujući političke, vojne i pravne aspekte" naveo je Mackey.

"Ono što ćemo uraditi je zatražiti od predsatvnika Crne Gore da se saglase sa svim različitim temeljima i različitim standardima koji označavaju članstvo u Alijansi. Takođe, da razjasnimo neke od važnih tema koje se tiču njihovih reformskih procesa. Oni bi trebalo da ih potvrde, i takođe će predstaviti plan reformi koji će Crna Gora provesti u narednim mjesecima, kako bi ispunili preostale uslove ".

Kako je rekao ovaj NATO zvaničnik za RSE, ove sedmice će sastanak trajati dva dana, a potom će se pregovori nastaviti dva do tri mjeseca. Očekujemo da se cjelokupni pregovarački proces završi do početka ili sredine aprila, nakon čega će Crna Gora potpisati pristupni protokol.

Onda ce početi proces ratitfikacije u svim zemljama clanicama NATO-a.

"Očekujemo da bi se proces ratifikacije mogao završiti početkom 2017" naveo je Mackey.

XS
SM
MD
LG