Dostupni linkovi

Ehud Olmert bivši izraelski premijer na odsluženju zatvorske kazne


Ehud Olmert, bivši izraelski premijer
Ehud Olmert, bivši izraelski premijer

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert počeo je danas da služi kaznu zatvora od 19 mjeseci zbog primanja mita i ometanja pravde.

On je postao prvi izraelski premijer koji je završio u zatvoru poslije višegodišnjeg pravnog procesa zbog kojeg je podnio ostavku početkom 2009. godine.

Olmert je stigao u zatvor Masijahu, u centralnom dijelu Izraela, nekoliko sati nakon što je objavio video-snimak u kojem je pozvao Izraelce da sačuvaju njegovo nasljeđe.

On je u toj poruci pozvao naciju da ne zaboravi njegove mirovne napore i ponovo odbacio navode da je prekršio zakon, kako je navedeno u presudi, prenio je AP.

Video-snimak traje tri i po minuta i napravljen je u nedjelju u njegovom domu, objavila ga je Olmertova kancelarija.

Bivši premijer rekao je da je za njega i njegovu porodicu "bolno i čudno" to što on plaća "veliku cijenu", ali je dodao da je prihvatio presudu zato što "niko nije iznad zakona".

On je rekao da odbacuje navode o korupciji i da se nada da će izraelska javnost sagledati sedmogodišnji pravni proces i optužbe protiv njega na "uravnotežen i kritički način".

Olmert (70) je proglašen krivim u martu 2014. godine za primanje mita radi promovisanja kontroverznog stambenog projekta u Jerusalimu. Optužbe se odnose na period u kome je on bio gradonačelnik Jerusalima i ministar trgovine, nekoliko godina prije nego što je postao premijer 2006. godine.

XS
SM
MD
LG