Dostupni linkovi

Bivši makedonski ministri i sudije pod istragom Specijalnog tužilaštva


Gordana Jankulovska, bivša ministrica policije
Gordana Jankulovska, bivša ministrica policije

Makedonsko specijalno tužilaštvo objavilo je da je danas pokrenulo istragu protiv bivše ministrice unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, bivšeg ministra za saobraćaj i veze Mileta Janakievskog i još nekoliko osoba koje se sumnjiče za zločinačko udruživanje kako bi lažirali izbore 2012. godine.

Na konferenciji za novinare član Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore tužiteljka Fatmine Fetai je rekla da je to tužilaštvo "preduzelo prvu akciju pod imenom Titanik“.

Prvi predmet koji je preuzelo Tužilaštvo je, kako je rekla, povezan sa kriminalizacijom izbornog procesa.

Fatmine Fetai je rekla da je istraga otvorena zbog zločinačkog udruživanja, povrede biračkog prava, slobode birača, potkupljivanja na izborima i glasanju i za uništavanje izbornih materijala i zlopotrebu novca za izbornu kampanju.

Fetai, koja nije spominjala imena osumnjičenih da ne bi povredila pretpostavku nevinosti, objasnila je da su u 2012. osumnjičeni u svojstvu ministra unitrašnjih poslova, ministra za saobraćaj i veze, sekretara Vlade Makedonije (Kiril Božinovski) i još nekoliko za sada nepoznatih radi ostanka VMRO DPMNE na vlasti na državnom i lokalnom nivou napravili krivična dela za koja su propisane kazne zatvora od tri i više godina.

Prema njenim rečima, ta grupa je napravila plan za pridobijanje glasača preko Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i preko drugih osoba, kao i za dovođenje ljudi iz inostranstva na glasanje.

Ministarstvo za unutrašnje poslove je, navela je, upreglo cijelu svoju strukturu da sastavi birački spisak u interesu vladajuće strukture.

Na tome je bio angažovan veliki dio kapaciteta pri čemu su pogaženi zakoni. MUP je napravio upad u birački spisak, rekla je Fetai.

Specijalno tužilaštvo je u ovom slučaju predvidjelo i mjeru pritvora za neke osumnjičene, a, kako je rečeno na konferenciji za novinare, jedna osoba je već uhapšena jer je postojala opasnost da napusti Makedoniju.

Specijalno tužilaštvo je objavilo i da je pokrenuta istraga i protiv pet sudija Upravnog suda i protiv četiri člana Državne izborne komisije iz 2013, a postupkom su obuhvačeni i članovi izborne komisije u skopskoj opštini Čair.

Specijalno tužilaštvo na čijem čelu je tužiteljka Katica Janeva dio je Dogovora iz Pržina o prevazilaženju poilitičke krize i formirano je da se bavi prisluškivanim razgovorima i kriminalnim radnjama koje iz njih proističu.

Aferu prisluškivani razgovori pokrenuo je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, koji je mesecima prošle godine javno emitovao prisluškivane razgovore za koje tvrdi da je neovlašćeno snimala vlast i da dokazuju namještanje izbora, zloupotrebu vlasti i korupciju.

XS
SM
MD
LG