Dostupni linkovi

Osumnjičeni u slučaju Pavlović banke se branili ćutanjem


 Pavlović banka, Prijedor
Pavlović banka, Prijedor

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saslušalo je dužnosnike Pavlović banke Petra Lazića, Ljiljanu Garić, vlasnika banke Slobodana Pavlovića (1938.) i njegovog nekadašnjeg prvog saradnika Blagu Blagojevića.

Tužilaštvo BiH uputiće Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za sve osumnjičene za finansijski kriminal u vezi sa poslovanjem Pavlović banke u Bijeljini.

Prijedlog pritvora biće upućen zbog opasnosti od bjekstva, osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak.

Pritvor je predložen i zbog bojazni da mogli izvršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, te da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto.

Advokat Miodrag Stojanović kazao je da je nakon završenog ispitivanja svih osumnjičenih za tri krivična djela i to pranje novca, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

"Svi su istakli da s obzirom na to da im je Tužilaštvo BiH stavilo na raspolaganje vrlo obimnu finansijsku dokumentaciju i preliminarne nalaze vještaka finansijske struke i SIPA-e da će se braniti šutnjom", kazao je on.

Dodao je i da su oni istakli kako zadržavaju pravo da odgovore na navode iz osnova sumnje kada izvrše uvid u dokumentaciju u vezi sa kreditom iz 2008. godine koje je Pavlović banka dala predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će ići s prijedlogom za određivanje pritvora u toku dana kada će optuženi i biti predati na postupanje Sudu BiH.

Kazao je da će Ambasada SAD-a biti obaviještena o ovom događaju s obzirom na to da je Slobodan Pavlović državljanin SAD-a.

XS
SM
MD
LG