Dostupni linkovi

Štrajk upozorenja u devet jamskih rudnika uglja


Rudar, Srbija, arhivska fotografija
Rudar, Srbija, arhivska fotografija

Svih 4.100 radnika Javnog preduzeća Resavica sa devet jamskih rudnika uglja u Srbiji stupilo je u četvrtak u štrajk upozorenja.

Štrajk upozorenja jednosatnim obustavama na početku svake smene, trajaće do 22. februara, a ako do tada pregovori sa Ministarstvom rudarstva i energetike ne urode plodom, rudari će potpuno obustaviti proizvodnju i zahtevati razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Rudari zahtevaju početak isporuke uglja termoelektranama Elektroprivrede Srbije, rešavanje statusa preduzeća, isplatu nadoknada za rad po smenama i prijem radnika koji su angažovani na određeno vreme u stalni radni odnos.

Nezadovoljstvo rudara kulminiralo je izbegavanjem Elektroprivrede Srbije da kupuje uglja od rudnika sa jamskom eksploatacijom, čime je ugroženo njihovo poslovanje, ali i zbog drugih nerešenih problema koji opterećuju jamske rudnike i zaposlene u njima.

Miloš Vesić, zamenik predsednika Glavnog odbora sindikata jamskih rudnika, kaže za RSE da je ranije zamrznuti štrajk odmrznut jer postojeći dogovor sa ministrom rudarstva i energetike Čedomirom Antićem nije ispoštovan pa su zahtevi ostali isti.

"Tražimo da se konačno potpiše ugovor o plasmanu našeg uglja Elektroprivredi Srbije, isplatu radnicima za smenski rad, informacije šta će se dešavati sa našim preduzećem posle 31. maja i šta će biti sa reorganizacijom preduzeća. Pored toga tražimo i da se 300 radnika, od kojih su preko 90 odsto rudari, koji još uvek rade na određeno vreme, da budu primljeni u stalni radni odnos", kaže za RSE Vesić.

Sindikat devet rudnika sa podzemnom eksploatacijom doneo je odluku o štrajku 10. januara, ali je ona zamrznuta 22. januara, posle dogovora o isporukama uglja termoelektranama Elektroprivredi Srbije.

Kako taj dogovor nije ispoštovan, rudari su odmrzli svoju raniju odlku i počeli sa štrajkom upozorenja.

"Mi danas na početku druge smene aktiviramo štrajk upozorenja tako što će biti organizovana jednosatna obustava rada na početku svake smene. U to vreme, rudari i svi ostali zaposleni, neće raditi. Sedeće u svojim radnim odelima na svojim radnim mestima u okviru firme. To ćemo raditi sve do 22. januara, a ako se do tada ništa ne reši počećemo potpunu obustavu rada, s tim što smo planirali da 19. februara u Senjskom rudniku, organizujemo veliki protest odakle ćemo uputiti apel svim državnim organima, koji odlučuju o našoj sudbini, da odgovore na naše zahteve", ističe Miloš Vesić.

XS
SM
MD
LG