Dostupni linkovi

Sastanak Kontaktne grupe za Siriju 11.februara


Ruski zračni udari u Alepu
Ruski zračni udari u Alepu

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov izjavio je da je Moskva spremna razgovarati o postizanju primirja u Siriji.

Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih SergejLavrov predsjedavaće sastankom Kontaktne grupe za Siriju 11.februara , koja uključuje države i medjunarodne organizacije.

Medjutim,glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je odbacio nagadjanja da je Rusija spremna predložiti primirje u Siriji od 1.marta.

Mirovni pregovori izmedju sirijske opozicije i vlasti su propali prošloga tjedna nakon što je režim potpomognut ruskim zračnim udarima počeo ofenzivu za Alepo.

Zamjenik šefa diplomacije Oleg Sjromolotov izjavio je da se Rusija protivi pokušajima stvaranja “sigurne zone” i razmještanju stranih trupa na sjeveru Sirije bez pristanka UN i samog Damaska.

U Anakari je turski predsjednik ponovio poziv za zonu zabrane leta u Siriji ističući da je to jedini način kako bi se zaustavio novi izbjeglički val.

Recep Tajip Erdogan je kritizirao svjetsku organizaciju koja traži da Turska otvori svoje granice novim izbjeglicima iz Sirije.

Na području Turske već se nalazi više od2,6 milijuna sirijskih izbjeglica.

XS
SM
MD
LG