Dostupni linkovi

Neprofitni mediji: Obranit ćemo svoj prostor slobode


Konferencija u Novinarskom domu
Konferencija u Novinarskom domu

Povodom nezakonitog raspuštanja Povjerenstva za neprofitne medije, i najave kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o ukidanju potpora za neprofitne medije, u prepunoj velikoj dvorani zagrebačkog Novinarskog doma, novinari neprofitnih medija i njihovi prijatelji kazali su da će, usprkos svemu, znati obraniti svoj prostor slobode.

Veronika Rešković
Veronika Rešković

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović samo je izvršitelj prijetnji šefa HDZ-a Tomislava Karamarka koji je u jednom intervjuu prošlog svibnja najavio političke obračune i lustraciju političke klime koja treba biti očiščena lijevih ideja i prikrivenih boljševika, podsjetila je na tribini “U obrani slobode govora” Veronika Rešković, novinarka prvog na listi nepoćudnih neprofitnih medija, portala forum.tm. Znali smo da nam se ne piše dobro, ali ne damo se, kazala je. Na forumu.tm barata se pojmovima koje Karamarko nikada neće razumjeti i koje prezire – građanin, građanka, ljudska prava, osobna sloboda, pravo na izbor, sve pojmovi bez nacionalnog prizvuka.

“Oni ih se zapravo boje. Jer, bitigrađanin znači biti subjekt,a ne biti objekt, znači odlučivati a ne biti predmet o kojem se odlučuje. I na kraju, podsjećam Karamarka, Hasanbegovića i čitavu svitu na vlasti da nisu slobodni strijelci, da ih obavezuju hrvatski Ustav, zakoni i međunarodni dokumenti. Da nisu oni ti koji će nama određivati prostor slobode. Mi smo ga davno osvojili i znat ćemo se za njega boriti da ga očuvamo.“

Neprofitni mediji su u prošloj godini od Ministarstva kulture dobili tri milijuna kuna, dok su dnevne novine na ime smanjene stope poreza samo za njih na taj način od države “dobili” nekoliko desetaka puta više nego neprofitni mediji, upozorio je glavni urednik samostalnog srpskog tjednika “Novosti” Ivica Đikić.

Ivica Đikić
Ivica Đikić

“Dobili su prošle godine 131 milijun kuna od države, a što su dali zauzvrat ovoj zemlji, čitaocima i javnosti? Kada idemo u analizu, doći ćemo do toga da nisu dali previše, već da su puno više za ovaj novac koji dobivaju dali neprofitni mediji, manjinska glasila i razni drugi nezavisni i marginalni medijski projekti nego što je to uradio novinarski ‘mainstream’ koji dobija neusporedivo više javnog novca za svoje funkcioniranje nego što je slučaj s ovim medijima.”

“Politika i ideologija koju zastupa aktualna hrvatska Vlada nije ona koja zastupa otvoreno društvo, ljudska prava i slobodu govora”, kazala je Ana Brakus sa portala Libela.

“Politika ove Vlade je namjerno kreiranje kaosa, namjerno kreiranje sukoba, namjerno ušutkavanje, lustriranje i zatiranje slobode na drugačije mišljenje, na drugačije izražavanje i na drugačije mišljenje.”

Mašenjka Bačić sa splitskog neprofitnog portala “Stav” rekla je kako su novac od države dobili temeljem vrlo jasnih kriterija, o čemu profitabilni mediji izvještavaju vrlo nekorektno, a da će nakon ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije nadzor nad trošenjem tih sredstava biti oslabljen i umanjen.

Mislav Žitko iz neprofitnog medija “Slobodni Filozofski” upozorio je da su na djelu dva trenda – štednja i konzervativna revolucija, odnosno kontrarevolucija. Međutim, kako neće biti moguće rezati, a da se ne zadre u interese glasača aktualne vlasti, onda će se pod parolom štednje ići na reorganizaciju kulture, i tu je glavna opasnost. Jer, upozorio je, neprofitni mediji tu su tek prvi korak.

XS
SM
MD
LG