Dostupni linkovi

Večeras novi test za predsjedničke kandidate SAD


Rubio, Sanders, Trump, Clinton, Cruz
Rubio, Sanders, Trump, Clinton, Cruz

Donald Trump i Bernie Sanders nadaju se pobjedi u na novom testu za kandidate za predsjedničke izbore u SAD, u utorak veče (9. februar) u Nju Hempširu. To bi bile njihove prve pobjede u 2016- toj u kampanji za osvajanje kandidature za republikanskog odnosno demokratskog kandidata za novembarske izbore za američkog predsjednika.

Trump vodi prema istraživanjima javnog mnjenja kod republikanaca u Nju Hempširu, a za njim je senator sa Floride, Marco Rubio, te Teksasa Ted Cruz.

Utrka u taboru demokrata fokusirana je na dva kandidata, senatora iz Vermonta Bernia Sandersa koji prema anketama ima prednost nad bivšom državnom sekretarkom Hillary Clinton, koja ga je prošle sedmice za manje od procenta pobijedila u Ajovi.

Clinton sa druge strane mora pobijediti da bi ostala u trci za stranačku predsjedničku kandidaturu kada se izbori presele u druge države.

Clinton je rano jutros rekla da "će nastaviti da radi sve dok se posljednji glasovi ne ubace u kutije u prebroje".

Dok kritičari navode da je Nju Hempšir previše mala država i previše bijela da bi imala tako veliki značaj kakav joj se pridaje u ovoj fazi izbora stranačkih kandidata, mnogi drugi tvrde da će ova savezna država dobro poslužiti u ovom izbornom krugu (primary) jer zahtijeva blizak kontakt kandidata sa glasačima, i u Nju Hempširu se ne radi samo u prepoznavanju na osnovu imena kandidata i reklame.

Na makar 10 izbora, pobjednik republikanskog "primary"-ja u Nju Hempširu osam je puta postao predsjednički kandidat, a na demokratskoj strani sedam pobjednika u ovoj državi postali su predsjednički kandidati.

Prema zakonu ovaj izborni krug traje između 11 sati ujutro i 7 sati naveče. Oko 20 glasačkih mjesta ostaje otvoreno još do 20 sati.

XS
SM
MD
LG