Dostupni linkovi

Nastavljeni protesti “Novinari ne kleče”, dodeljeni “Oskari” za stanje u medijima


Na protestu pod sloganom "Novinari ne kleče - Još ste nam ostali dužni" ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu poručeno je da smenom ministra odbrane Bratislava Gašića nisu rešeni problemi u medijima kao i da je skupštinskom raspravom na tu temu, dodatno ponižena novinarska profesija. Tokom protesta u performansu su dodeljeni i "Oskari" zaslužnima za stanje u medijima.

Za cenzuru i gašenje emisija, "Oskar" je dobio premijer Aleksandar Vučić za "Utisak nedelje" a pored njega, nominovani su bili i ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić za šutiranje novinara kao i oglašivači.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00


“Oskare” u tri kategorije dodeljivali su voditelj Igor Brakus i karikaturista Marko Somborac.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00


Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac dobio je "Oskara" za "najmanje učinjeno na polju slobode medija" dok je "Oskara" za životno delo povodom aktuelnog stanja u medijima, dobila Demokratska stranka.

Sa protesta je poručeno da ministar odbrane Bratislav Gašić jeste smenjen, što je bio prvi zahtev novinara sa protesta "Novinari ne kleče", ali da je Skupština Srbije to učinila na takav način da to “može da se shvati kao dodatna uvreda svim ženama i svim novinarima a ne kao ispunjenje zahteva”.

U petak u Skupštini Srbije problemi medija i novinara nisu ni pomenuti. Umesto toga poslanici su Gašića dočekali aplauzima kao heroja pa na momente nismo bili sigurni da li će ga razrešiti ili će ga odlikovati”, rekao je u ime okupljenih na protestu Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo.

Protest se nastavlja jer se odnos političara prema novinarima i medijima nije promenio.

“Poslanici vladajuće koalicije za njega su imali samo najlepše reči i niko od njih nije pokazao da razume i prihvata razloge Gašićeve smene. I poslanici opozicije su se potrudili da nam odmognu pa je poslanik Demokratske stranke Dragan Šutanovac svojim krajnje neprimenrenim tvitom dao izgovor poslanicima većine da izvedu svoj unapred pripremljen šou sa izaskom iz sale. Niko se nije usudio da progovori o položaju novinara i medija, o temi o kojoj niko od prisutnih u skupštinskoj sali ne bi imao čime da se pohvali”, naveo je Čečen.

U zahtevima koji su prethodno predati Vladi Srbije zatraženo je od ministra rada Aleksandra Vulina da obezbedi da poslodavci poštuju zakonom garantovana radna prava zaposlenih u medijima; od ministra privrede Željka Sertića da akcije medija, čija privatizacija nije uspela, budu podeljene zaposlenima i da raskine ugovore o privatizaciji sa kupcima medija koji ne poštuju svoje ugovorne obaveze.

Od ministra finansija Dušana Vujovića tražilo se da sprovede kontrolu kako su vlasnici privatizovanih medija u nekim gradovima protivzakonito dobili ogroman novac iz lokalnih budžeta.

“Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ne treba ništa da radi, samo treba da ćuti, da prestane da obmanjuje i plaši javnost i pusti nadležne organe u ministarstvu koje vodi da rade svoj posao, a oni treba da ispitaju tvrdnje o nezakonitom pracenju novinara i o davanju poverljivih informacija odabranim medijima", pročitao je zahteve novinara Branko Čečen.

Pošto se zahtevi odnose na više ministara za njihovo ispunjenje najodgovornijeg smatraju njihovog šefa Aleksandra Vučića.

Od njega tražimo da obavesti javnost o svojim ličnim, porodičnim, poslovnim ili političkim vezama sa vlasnicima agencije za oglašavanje i trgovinu reklamnim prostorom i vremenom”, rečeno je na kraju zahteva novinara koji nastavljaju proteste pod sloganom “Novinarke ne kleče, novinari ne kleče”.

Čačak: Desetak novinara na centralnom gradskom trgu

Pred okupljenim novinarima i građanima pročitan je proglas, u kom se, pored ostalog, navodi da su novinarski zahtevi predati na adrese šestoro ministara Vlade Srbije, a da je za njihovo ispunjenje odgovoran premijer Aleksandar Vučić.

Protest "Novinari ne kleče" u Čačku
Protest "Novinari ne kleče" u Čačku

"Od njega očekujemo da će značajan deo svoje energije, kao i nesumnjiv lični uticaj na članove vlade, uložiti u ispunjenje naših zahteva, a o rezultatima svog zalaganja na ovom polju redovno obaveštavati javnost. Takođe zahtevamo da u način rada vlade uvede promene koje će obezbediti da prestane praksa koja je dovela novinare i medije u trenutnu nepodnošljivu situaciju", istakao je novinar Nebojša Jovanović.

Čačanska novinarka Ivana Subotić smatra da, bez obzira na relativno slab odziv kolega, novinari moraju da nastave sa svojim protestima i na taj način izvrše pritisak na predstavnike vlasti, jer oni, kako navodi, izgleda jedino taj jezik razumeju.

"Ono što smo mi u Čačku čuli je da je možda trebalo paralelno sa smenom ministra Gašića tražiti i odgovornost ministra koji je resorno zadužen za nas, odnosno resor informisanja, ali kako do toga nije došlo, mislim da treba da se okupljamo i dalje i da ukazujemo na probleme. Prvi put je postavljeno pitanje lošeg materijalnog položaja novinara, koje je nekako skrajnuto u poslednje vreme, pitanje privatizavije medija, koje obavijeno velom tajne i u sencije neke vrste političkih pritisaka. Ne znam da li će uroditi plodom ovo naše okupljanje, ali svakako je dobro zbog naše solidarnosti, ako ni zboog čega drugog", rekla je Ivana Subotić.

Građani koji su novinarima pružili podršku smatraju da je protesti trebaloda obuhvate širu društvenu zajednicu koja je nezadovoljna trenutnim stanjem na medijskoj sceni.

"Mislim da je reakcija zakasnela. Ovo je trebalo organizovati znatno ranije i dosta intenzivnije. Trebalo je mobilisati ne smo novinare, nego i širu društvenu zajednicu, pozvati intelektualce i sve nezadovoljne, građanski orijentisane ljude. Imam utisak da se ovako čitava priča izgubila i razvodnila" – rekao nam je jedan od građana Čačka.

Novinari protestuju zbog kontinuiranih pritisaka

"Što se tiče zahteva novinara o drugačijem i boljem odnosu, naročito ljudi iz institucija, a i političara inače prema novinarima, sama smena nije mnogo donela“, rekao nam je potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić.

"Stvar je, dakle, u tome kako sistem u celini funkcioniše, kako je uređen. Jer, ako budemo povremeno imali incidente ovakve vrste i izvinjenja za njih i neke smene, nećemo u suštini ništa dobiti. U osnovi, novinari protestuju zato što postoje kontinuirani pritisci na medije i na novinarsku profesiju. Mi imamo u poslednjih 15 godina radikalno povlačenje sadržaja od javnog interesa sa recimo nacionalnih frekvencija, a radikalno povećanje upliva sadržaja koji se mogu okarakterisati kao negativni, a da pri tom niko nije odgovoran. Mi imamo, čak i na javnim skupovima, prilično arogantan odnos vladajućih prema novinarima. Nemamo odgovore na pitanje, postavljanje pitanja nije dobrodošlo, i tako dalje...“, kaže Janjić.

XS
SM
MD
LG