Dostupni linkovi

Emirati spremni da pošalju kopnene snage u Siriju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili su da su spremni da pošalju kopnene trupe u Siriju, u sklopu međunarodne koalicije protiv Islamske države Iraka i Levanta.

Na pitanje da li su UAE spremni da pošalju trupe, ukoliko to bude potrebno, ministar spoljnih poslova te zemlje Anvar Gargaš je na konferenciji za štampu u Abu Dabiju izjavio: "To je naša pozicija sve ovo vreme", preneo je Rojters.

"Frustrirani smo zbog sporosti kojom se odvija borba protiv džihadista", naveo je Gargaš i dodao: "Ne govorimo o slanju hiljada vojnika, već slanju kopnenih trupa koje će predvoditi i pružiti podršku u borbi. Naša pozicija na tu temu ostaje ista, a videćemo kako će se situacija razvijati."

Gargaš je istakao da je "vođstvo SAD u operaciji" preduslov da UAE uopšte pošalju kopnene snage u Siriju.

I Saudijska Arabija je prošle nedelje saopštila da je spremna da učestvuje u eventualnoj kopnenoj operaciji u Siriji, ukoliko koalicija na čelu sa SAD, koja se bori protiv IDIL-a u Siriji i Iraku, odluči da takvu akciju pokrene.

Sirijska vlada je, međutim, saopštila da će se odupreti bilo kakvom upadu na svoju teritoriju, snaga koje je označila kao agresorske. .

XS
SM
MD
LG