Dostupni linkovi

Evropski parlament usvojio rezolucije o Kosovu i Srbiji


Evropski parlament u Strasbourgu
Evropski parlament u Strasbourgu

Evropski parlament je usvojio je rezolucije o Srbiji i Kosovu.

Rezolucijom o Srbiji se Beograd poziva na što skorije otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu s EU, pozdravlja napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i Srbija se ohrabruje da nastavi ekonomske reforme.

Srbija se poziva da nastavi sa sustavnim i ekonomskim reformama, osigura neovisan rad sudaca i tužilaca, da mediji budu oslobođeni političkog utjecaja i da pojača napore u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Rezolucija je usvojena sa 498 glasova za, 66 protiv i 70 suzdržanih.

http://www.slobodnaevropa.org/content/ep-o-srbiji-kosovo-pravosudje-i-mediji-kljucni-zadaci/27530343.html

U Rezoluciji o Kosovu se pozdravlja potpisivanje sporazuma o pridruživanju Kosova s Evropskom unijom, ali traži snažne napore vlasti u Prištini da pokrenu društvene i ekonomske reforme i suzbiju korupciju i organizirani kriminal, kao i "mogući politički pritisak na pravosudje".

Evropski parlamentarci su u rezoluciji, usvojenoj sa 403 glasa "za", 130 "protiv" i 104 uzdržanih, takodjer pozdravili dogovore u dijalogu o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, a posebno sporazum o formiranju Zajednice srpskih općina, naglasivši da je to za Kosovo važno i za približavanje EU.

XS
SM
MD
LG