Dostupni linkovi

Predstavnici Srbije moraju pred haške sudije


Alphons Orie
Alphons Orie

Predsjednik raspravnog vijeća Alphons Orie zakazao je raspravu za 10.veljače ove godine u slučaju protiv suradnika vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja optuženih za nepoštivanje Haškog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju - Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića.

Sudac Orie je naredio da predstavnici države Srbije budu nazočni raspravi kako bi se izjasnili o ispunjavanju haškog naloga za uhićenje spomenutih, a što se nije izvršilo.

Naime Srbija je prethodno dobila rok da se do 1.veljače ove godine izjasni o naporima za uhićenjem i prebacivanjem optuženih u nizozemski grad Den Haag, a odgovor koji je stigao prouzročio je oštar odgovor Orie-a. Srbija je poručila da čeka odgovor o njezinom zahtjevu predsjedniku suda - da se promisli o procesuiranju optuženih na domaćem, umjesto međunarodnom pravosuđu.

„S obzirom da slanje pisma Predsjedniku suda ne suspendira Srbijine pravne obveze i nalazeći da Srbija nastavlja neizvršavati nalog za uhićenjem je neprihvatljivo – sukladno pravilima o proceduri i dokazima – naređuje saslušanje za srijedu, 10.veljače 2016.godine, u 9.30 u Sudnici 1, kako bi se raspravilo o daljnjim naporima Srbije u izvršavanju naloga za uhićenjem“, stoji u nalogu suca tročlanog Raspravnog vijeća u kojim se nalaže nazočnost predstavnike Srbije.

Haški sud je potkraj prošle godine objavio tajni nalog za uhićenjem troje državljana Srbije – zbog nepoštivanja suda - prijetnjama i podmićivanjem svjedoka sa suđenja vođi srbijanskih radikala Vojsilavu Šešelju.

Podsjetimo, nalog za uhićenjem podnesen je još početkom prošle godine, no optuženi se nisu predali niti su privedeni, poručujući javno – kako u Haag ne misle otići dobrovoljno.

Optuženi su dobili podršku od svog vođe Šešelja u suprotstavljanju međunarodnoj pravdi zbog čega bi Srbija mogla imati diplomatske sankcije budući da je puna suradnja s Haškim sudom – preduvjet priključenja Europskoj uniji.

Šešelju i samom tri puta suđeno za nepoštivanje suda

Podsjetimo, Šešelju se sudi zbog zapovjedne odgovornosti nad zločinima počinjenim od strane dobrovoljaca u Vojvodini, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini (1991-1993), a trenutno se nalazi u Srbiji na privremenoj slobodi zbog zdravstvenog stanja. I njemu je prošle godine nakon niza javnih istupa naloženo vraćanje u Haag - kako bi mu se odredile mjere privremenog puštanja, no ni to se također nije dogodilo.

Vođa radikala je i sam čak tri puta već osuđivan na Haškom sudu zbog nepoštivanja suda – otkrivanjem imena zaštićenih svjedoka optužbe u svojim knjigama i tekstovima. Pred sudom je izjavio kako je to napravio namjerno – te da neće odustati od te prakse.

Mnogi svjedoci insajderi tužiteljstva tijekom dugotrajnog suđenja Šešelju mijenjali su iskaz kojim su prvo inkriminirali svog vođu.

U nalogu za uhićenjem Šešeljevih suradnika objašnjen je i cijeli slučaj, odnosno kako su svjedoci tjerani na otkazivanje suradnje s tužiteljstvom te mijenjanje svojih iskaza o ratnim zločinima, davanjem čak i lažnih informacija. Za nepoštivanje suda predviđena je kazna zatvora do 7 godina i/ili novčana kazna do 100 tisuća eura.

VIDEO: Presuda Šešelju za nepoštivanje suda 2012.godine

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG