Dostupni linkovi

Saudijski sud poništio smrtnu presudu palestinskom pjesniku


Ashraf Fayadh, palestinski pjesnik
Ashraf Fayadh, palestinski pjesnik

Saudijski sud poništio je smrtnu kaznu palestinskom pjesniku Ashrafu Fayadhu i zamijenio je kaznom zatvora od osam godina te 800 udaraca bičem, a što će se podijeliti u 16 izvršenja. Također, mora se u službenim medijima javno odreći svoje poezije, objavio je njegov odvjetnik.

Sud je odluku promijenio nakon što se Fayadhov odvjetnik Abdulrahman al-Lahem žalio da mu je uskraćeno pravo na pošteno suđenje. Budući da se i u izmijenjenoj odluci pjesnik označava krivim, njegov je odvjetnik najavio da će pokrenuti žalbu i zatražiti jamčevinu, piše Guardian.

Podsjetimo, ovaj je 35-godišnji palestinski pjesnik i kustos koji živi u Saudijskoj Arabiji osuđen na smrt zbog odbacivanja muslimanske vjere. Također mu se stavlja na teret blasfemija i zagovaranje ateizma u zbirci pjesama “Upute uključene”, objavljenoj 2008. u Bejrutu i potom zabranjenoj za distribuciju u Saudijskoj Arabiji.

Čitanjima njegovih odabranih pjesama u siječnju je na stotinjak lokacija u više od 30 zemalja, među kojima je bila i BiH, kulturni svijet pozvao na ukidanje smrtne kazne i oslobađanje tog istaknutog umjetnika i kustosa, velikog promotora suvremene saudijske umjetnosti u svijetu.

XS
SM
MD
LG