Dostupni linkovi

EP sutra o Srbiji: Napredak u reformama


Zgrada EP u Strazburu
Zgrada EP u Strazburu

Evropski parlament(EP) pozdravlja napredak Srbije u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, bitan pomak u normalizaciji odnosa s Pištinom i boljitak u ekonomskim reformama, ali smatra da srpske vlasti moraju odlučno suzbijati korupciju, obezbediti nezavisnost pravosuđa i ukloniti politički upliv na sudije i tužioce.

“Korucija i organizovani kriminal su opšteprošireni u regionu i takođe predstavljaju prepreku za demokratski, društveni i ekonomski razvitak Srbije”, navodi se u nacrtu rezolucije o Srbiji o kjoj će EP sutra raspravljati.

Glasanje o dokumentu je u četvrtak.

U tom dokumentu se izražava nada će ključna, za vladavinu prava i temeljnih sloboda vezana poglavlja 23. i 24. pregovora o članstvu s EU biti otvorena rano ove godine.

I, kako se podvlači, pregovori o poglavlju 35, koje obuhvata normalizaciju s Prištinom, su “od bitnog značaja za napredovanje Srbije ka uključivanju u EU”. “EP smatra”, stoji u nacrtu rezolucije, “da je potpuna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova važan uslov za ulazak Srbije u članstvo EU”.

Evropski parlamentarci pozdravljaju napredak Srbije u pospešenju uslova poslovanja, smanjivanju budžetskog deficita i usvajanju zakona o radu i politici zapošljavanja, a vlasti u Beogradu podstiču da poboljšaju klimu za investicije i obezbede zaštitu stranih ulkaganja.

Takođe ističu da je, uz priznanje za napredak u preustrojstvu javnih preduzeća, bitan dalji pomak i uvid u proces privatizacije, što mora biti usaglašen s “pravnom tekovinom” EU.

XS
SM
MD
LG