Dostupni linkovi

SPS i SNS: Raskid ili brak iz interesa


Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić

Nova svađa između socijalista i naprednjaka pokazala je da je predizborna kampanja uveliko počela, ocenjuju za RSE stručnjaci za politička pitanja, a da li će se taj "brak iz interesa" nastaviti - odlučiće upravo rezultat na izborima.

Polemika ko je zaslužan za izgradnju Prokopa, Socijalistička partija Srbije (SPS) ili Srpska napredna stranka (SNS), da li se svečanim otvaranjem buduće glavne železničke stanice SNS u predizborno vreme okitio tuđim perjem, projektom koji prisvaja druga najveća stranka u sadašnjoj vlasti, ponovo je otvorila i pitanje dokle će trajati vladajuća koalicija.

"To je inače bio brak iz računa. Ukoliko se ostvare procene da će SNS osvojiti više od 45 odsto glasova, naprednjaci će imati jasnu većinu u parlamentu. To će biti kraj toj interesnoj koaliciji", kaže Vladimir Goati, politički analitičar.

Sumnje viđenijih naprednjaka da bi SPS mogao da se udruži sa opozicijom, podstaknute oštrim kritikama Milutina Mrkonjića, pripadnika stare garde socijalista, rasplamsale su požar koji je saopštenjem pokušao da ugasi čovek kom se prevremeni izbori ni najmanje ne mile.

"Prokop je, svakako, veliki uspeh ove Vlade Srbije", konstatovao je pomirljivo Ivica Dačić, prvi espeesovac.

Inače, o tome da li će sarađivati sa opozicijom Dačić se odredio u intervjuu Novostima. "Iracionalno je danas smatrati da je moguće da socijalisti prave koaliciju sa strankama DOS koje su uspele da se atomizuju do te mere da maltene postoje samo u fragmentima. Bilo kakvo dogovaranje sa DOS fronclama ili sa promoterima opasne politike desničarskih stranaka, za nas bi bio pakt sa đavolom i truli kompromis, a ne nastavak reformskih procesa i borba za socijalno pravednu, ekonomski razvijenu, patriotsku i evropsku Srbiju,” naveo je lider socijalista.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da obe strane samo učvršćuju pozicije za postizborni savez.

"SNS je video da je SPS ipak koristan partner, da su Dačić i krug ljudi oko njega - radi sopstvenih pozicija i opstanka na političkoj sceni - spremni da na sebe preuzmu mnoge nezahvalne poslove, čak po nekada i da za koalicionog partnera vade vruć krompir iz vatre. Otuda su vrlo zahvalan partner kada se formira vlada, bez obzira na sve ekscese", reči su Anđelkovića.

Vladimir Goati
Vladimir Goati

Poznavaoci političkih prilika ne veruju da je otimanje o zasluge za Prokop, našminkano nedovršeno železničko stajalište u Beogradu, tako duboko prokopalo odnose između dve vladajuće stranke da one više ne mogu da ostanu zajedno. Ali ako jači proceni da mu je bolje da igra solo, kaže Vladimir Goati, slabiji će biti pušten niz vodu.

"U politici nema anđela, ona ne poznaje zahvalnost nego interes. Zašto bi neko ko ima većinu sebi prikačio nekoga ko uvek uzima pet ili šest mesta u vladi, da ne govorim o nebrojenim pozicijama u javnim preduzećima", konstatuje Goati.

Sudbina SPS-a i SNS-a proizašlog iz Srpske radikalne stranke, i njihovih lidera Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, isprepletena je od devedesetih i vladavine Slobodana Miloševića i slična životu neimarskog poduhvata Prokop. Davno su bili zajedno u vlasti, da bi se posle prekida političke ljubavi i priklonjenja socijalista demokratama kasnije sjedinili u vladi.

Izgradnja nikada do kraja realizovane glavne železničke stanice, projekta starog više od 40 godina, potpuno je prekinuta nakon pada Miloševićeve vlasti, da bi je sadašnja oživela.

Kako je Dačić posle petog oktobra oživeo skoro "mrtvi" SPS dobrim delom je pitanje za nekadašnju vladajuću Demokratsku stranku, ali su posle svega akteri na političkoj sceni Srbije sigurni da ga ni ovog puta ne bi trebalo otpisati.

Dragomir Anđelković uveren je da će SPS učiniti sve da ostane u vlasti.

Ivica Dačić
Ivica Dačić

"Dačić je svestan da njemu nema opstanka u politici bez koalicije sa SNS-om. Ako bi se sada odlučio za preokret bio bi veliki gubitnik, zato će SPS dati sve od sebe da bude deo vladajuće koalicije", navodi Anđelković.

Od toga šta će se dešavati u samom SPS-u koji se, kako se vidi, deli na nezadovoljnike i pragmatičare, neće mnogo zavisiti opstanak u koaliciji.

Iako će odlučivati SNS, zaključuje Vladimir Goati, previranja u redovima sociljalista jačaće kako se približavaju izbori.

"Jedni će po svaku cenu da budu za vlast, iako su svesni da će ona imati jak ukus SNS-a. Druga struja će i dalje insistirati na drugačijim načelima. Prefarbavanje Prokopa ti socijalisti doživeli su kao grubu šalu, i tu ih potpuno razumem", ocenjuje Vladimir Goati.

XS
SM
MD
LG