Dostupni linkovi

Davutoglu: Turski i NATO radari videli upad ruskog aviona


Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu

“I turski i NATO radari detektovali su da je ruski avion narušio turski vazdušni prostor”, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu, opovrgavajući tvrdnje Rusije da je reč o "čistoj propagandi".

Turska je saopštila u subotu da je ruski avion SU-34 narušio njen vazdušni prostor uprkos brojim upozorenjima, ali je Rusija demantovala da je upada bilo, preneo je Rojters.

"Rusija ne može da prikrije narušavanje našeg vazdušnog prostora. Nemoguće je sakriti takav incident kao da se nije dogodio ili izmisliti narušavanje ukoliko se nije desilo", rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare u Rijadu.

"Turska apsolutno nema nikakvu nameru da pojačava napetosti sa Rusijom, ali ostajemo osetljivi kada je reč o zaštiti našeg vazdušnog prostora", kazao je Davutoglu.

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov demantovao je ranije da je bilo kakav ruski avion ušao u turski vazdušni prostor i okarakterisao navode Turske kao "čistu propagandu".

U sličnom incidentu u novembru, turska vojska je oborila ruski avion u misiji iznad Sirije, uz obrazloženje da je narušio vazdušni prostor te države, što je dovelo do pogoršanja diplomatskih odnosa dve zemlje, a Moskva je Ankari uvela ekonomske sankcije.

XS
SM
MD
LG