Dostupni linkovi

EU: Želimo vidjeti značajan napredak u Reformskoj agendi BiH


Lars-Gunnar Wigemark, šef kancelarije EU u BiH
Lars-Gunnar Wigemark, šef kancelarije EU u BiH

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini upoznata je o namjerama bh. vlasti da u nadolazećem periodu podnesu aplikaciju za članstvo u EU.

Dodaju da svaka evropska zemlja odlučuje kada će podnijeti aplikaciju i da su u Zaključcima Vijeća za vanjske poslove Evropske unije naznačeni koraci koje treba preduzeti kako bi aplikacija BiH bila ozbiljno razmatrana.

"Prije svega, Evropska unija želi vidjeti značajan napredak u provođenju Reformske agende. Drugo, treba se ostvariti napredak u prilagodbi trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i treće, mora se ostvariti funkcionalna koordinacija svih pitanja u procesu integracija, osiguravajući uravnoteženo, objektivno i efikasno odlučivanje", kazali su iz Delegacije EU.

Iz Delegacije EU nisu željeli odgovoriti šta su to bh. vlasti osim usvajanja zakona o radu u oba entiteta uradile.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je da je BiH spremna 15. februara u Briselu predati aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uručiti će aplikaciju ministru vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertu Koendersu, a kako je ranije najavljeno, svečanosti će prisustvovati visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn.

XS
SM
MD
LG