Dostupni linkovi

Smenjena direktorka Kulturnog centra Požega


Slađana Petrović Varagić
Slađana Petrović Varagić

Posle tri meseca pritisaka, osporavanja stručnosti, provera, smenjena je direktorka Kulturnog centra Požega Slađana Petrović Varagić. Odluka o smeni potekala je od predsednika opštine Milana Božića, veterinara po struci, naprednjaka, koji je na ovo mesto došao u novembru prošle godine kada su naprednjaci u Požegi odborničkom većinom smenili demokrate.

Božićeva odluka potvrđena je sada ekspresnom sednicom Upravnog odbora Kulturnog centra, a pod tačkom razno bilo je rezrešnje Varagićke.

Podsetimo, Kulturni centar Požega postao je prepoznatljiv po svojim sadržajima, uspeo je da pomeri vrednosti kulture u ovom malom mestu, bio je veoma posećen, posebno od mladih, a nedavno je pored niza nagrada, dobio i "Politikinu" godišnju nagradu za kvalitetne izložbe.

Božić je tada Varagićki, koja je istoričar umetnosti sa zvanjem magistra medija i filma, zamerio što Kulturni centar ima uvek neke apstraktne sadržaje koje niko ne razume, te što nisu prilagođeni širokim narodnim masama.

"Ja ne mogu da se složim sa činjenicom da galerija Kulturnog centra uvek ima izložbe nekih apstraktnih slika. Kulturna zbivanja moramo da približimo širokim narodnim masama. Mi smo toliko bogati sa etno stvarima, a ja u Kulturnom centru nisam nikada video izložbu džempera, čarapa, pulovera", navodi Milan Božić.

Takođe, Božić je zamerio direktorki što programom rada Kulturnog centra nije uticala da se smanji interesovanje Požežana za rijaliti šou programe, a Varagićka je tada na ove optužbe odgovorila:

"Jedno pitanje koje mi je postavljeno jeste da li se kao direktor ustanove kulture osećam odgovorno za to što je povećan broj gledalaca rijaliti šou programa. Moralo se nešto zameriti."

Nakon toga reagovala je ne samo javnost Požege, već i cele Srbije i sakupljeno je na hiljade potpisa protiv smene Varagićke.

Ministarstvo kulture tada je osudilo potez požeškog predsednika, kao neprofesionalan. Predsednik Božić odgovorio je da njemu niko iz centrale ne može govoriti kako će raditi u svojoj sredini.

I sada, tri meseca rada pod velikim pritiskom, a tri meseca pred lokalne izbore, pronađen je sasvim drugi, banalan i smešan razlog za smenu direktorke - Kulturni centar nije iskoristio zakonsku mogućnost na povraćaj plaćene akcize za utrošenu jednu i po tonu gasnog ulja, kaže Slađana Petrović Varagić.

"Program Kulturnog centra je na prvoj sednici novog Upravnog odbora usvojen, takođe usvojen je i finansijski plan za 2016. godinu, a jedan jedini razlog koji mi se zamera je taj što Kulturni centar nije iskoristio, što nije zakonska obaveza već smao mogućnost, da zatraži povraćaj sredstava od akciza za kupovinu gasnog ulja za grejanje bioskopske sale, a na ukupno tonu ipo koliko se nabavlja godišnje", ističe Petrović Varagić.

Vargaićka dodaje da nije iznenađena što Upravi odbor nije uzeo u obzir reagovanje stručne javnosti. Ona napominje da nije došla kao stranačka ličnost, i da se slične stvari dešavaju širom Srbije, ali njene kolege ćute.

Kulturni centar Požega
Kulturni centar Požega

"Ne znam zašto moje kolege obično ćute o ovakvim stvarima. Ja znam za makar deset slučajeva u Srbiji. Nisam bila deo nikakvog koalicionog sporazuma, niti sam tražila da dođem na to mesto pre šest godina. Aktuelna vlast 2009. godine ponudila mi je to mesto na osnovu mog dotadašnjeg rada. Napominjem, nisam nikada bila član nijedne stranke. Raspisan je konkurs i ja sam konkurisala, a konkurs je bio i za moj drugi mandat, koji je zakonit i traje do 2018. godine. Moj zadatak u celoj ovoj tromesečnoj borbi jeste pokušaj da nateramo lokalne vlasti ne samo u Požegi, već u celoj Srbiji, da poštuju Zakon o kulturi i da ustanove kulture shvate isto tako važnim, kao i ostale ustanove, ustanove zdravstva, obrazovanja", konstatuje Slađana Petrović Varagić.

Članovi Upravnog odbora Kulturnog centra Požega koji izglasali razrešenje direktorke Kulturnog centra Požega su: Sreten Majstorović, poljoprivredni tehničar, odbornik u SO Požega (ne zna se iz koje je stranke), Dragomir Čolić, diplomirani ekonomista (imenovan od SNS), Dragana Bralović, hemijski tehničar, odbornica u SO Požega (SNS), Saša Jovičić, tonac Radija Požega (imenovan od DSS), Dragan Pavlović, penzioner (SPS) i Verica Jovanović, vodič u galeriji.

Inače, Zakon o kulturi član 41 definiše da članove Upravnog odbora ustanova kulture imenuje i razrešava osnivač, odnosno lokalna samoprava, i članovi su iz reda istaknutih stručnjaka i poznavalaca delatnosti iz kulture.

Požeški osnivač nije "primetio" ovaj član Zakona o kulturi obrazujući novi Upravni odbor pre tri meseca. Niko ovih dana od članova Upravnog odbora Kulturnog centra Požega nije želeo da kaže zašto se toliko insistiralo na smeni Varagićke.

Bez obzira ko će doći posle Varagićke na mesto direktor Kulturnog centra, Požega će ostati upamćena po svakodnevnim kvalitetnim sadržajima iz kulture koji nisu bili svojstveni ni mnogo većim mestima.

U proteklih šest godina, zahvaljujući dobrom radu Kulturnog centra, izbrisane su granice između provincije i metropole, te promenjen stav o tome da je kultura namenjena samo maloj grupi.

XS
SM
MD
LG