Dostupni linkovi

Protest podrške Oliveru Ivanoviću u Mitrovici


Protest u Mitrovici
Protest u Mitrovici

U severnom delu Mitrovice danas je održan protest zbog presude lideru Građanske inicijative SDP (GI SDP) Oliveru Ivanoviću koji je osuđen na devet godina zatvora zbog ratnih zločina koji su počinjeni u ovom gradu 1999. godine, javlja dopisnica RSE.

Okupljeni građani nosili su zastave Srbije i transparente na kojima je ispisano“Sloboda za Olivera”, “Stop političkim presudama”, “Sudite po pravu, a ne po sili”. Protest je protekao mirno i bez incidenata.

Predsednica SO Severna Mitrovica Ksenija Božović iz GI SDP Oliver Ivanović poručila je sa današnjeg protesta da sugrađani, prijatelji, rođaci i saradnici Olivera Ivanovića očekuju i zahtevaju njegovo bezuslovno puštanje na slobodu.

“Tražimo od svih političkih predstavnika Srba, ovde i u Beogradu, da svaki razgovor sa predstavnicima međunarodne zajednice počnu pitanjem ‘ Šta je sa Oliverom i njegovim ljudskim pravima’. Pozivamo i Vladu Republike Srbije da primeni recipročne mere i prema EULEX-u konačo pokaže da ih poštuje koliko i oni nju i njene garancije. Mora da se jasno povuče crvena linija”, poručila je Ksenija Božović.

Politički analitičar i književnik sa Kosova Živojin Rakočević kazao je da je Oliver Ivanović žrtva ‘balansa međunarodne zajednice i etničke sile kosovskih Albanaca’.

“ Čini mi se da smo se mi danas ovde najviše okupili da u neku ruku sahranimo evropsku pravdu u koju je Oliver Ivanović verovao. Zato je poslednji trenutak da Beograd izađe iz procesa i na nove osnove postavi razgovore sa međunarodnom zajednicom”, poručio je Rakočević.

Ivanović, koji je prošle nedelje osuđen na devet godina zatvora zbog ratnih zločina koji su se dogodili 1999. godine u Mitrovici, premešten je u juče iz kućnog u sudski pritvor nakon što je Apelacioni sud u Prištini prihvatio žalbu tužilaštva.

Euleks je Ivanovića uhapsio 27. januara 2014. a sudski proces tokom kojeg je saslušan 81 svedok trajao je više od godinu dana.

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudskog veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počnjenih u Mitrovici 14. aprila 1999. godine.

Kako je navedeno u presudi, srpske snage tada su organizovale akciju čišenja južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca. Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitaraca i učestvovao je u tim događajima.

XS
SM
MD
LG