Dostupni linkovi

Uskoro potpisivanje sporazuma o evropskom partnerstvu BiH i Hrvatske


Igor Crnadak ministar vanjskih poslova BiH
Igor Crnadak ministar vanjskih poslova BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i šef diplomatije i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač dogovorili su danas u Sarajevu da se, nakon što BiH 15. februara u Briselu podnese aplikaciju za članstvo u EU, ponovo sretnu u Zagrebu i potpišu sporazum o evropskom partnerstvu između BiH i Hrvatske.

"Prva posjeta novoimenovanog ministra inostranih poslova Hrvatske Kovača BiH jasna je i snažna poruka Vlade Hrvatske da i dalje nastavlja podršku BiH na njenom evropskom putu, uz puno uvažavanje unutrašnjeg dogovora oba entiteta i tri konstitutivna naroda", izjavio je Crnadak na press konferenciji.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je i jačanje ekonomske saradnje i dalje unapređenje dobrih bilateralnih odnosa BiH i Hrvatske, koje će i dalje gajiti dobrosusjedske odnose sa ostalim zemljama u okruženju.

Ministar vanjskih poslova BiH naveo je da spoljnotrgovinska razmjena između BiH i Hrvatske iznosi oko 2,5 milijardi KM, te da je Hrvatska četvrti partner BiH po investicijama i u trgovinskoj razmjeni.

Crnadak je rekao da je sa hrvatskim kolegom razgovarao i o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i o mehanizmu koordinacije, najvažnijim evropskim uslovima za BiH.

On je najavio da će uskoro biti potpisani bilateralni sporazumi u vezi sa uzajamnom zaštitom tajnih podataka, turizmom i zapošljavanjem.

Kovač je istakao da mu je čast što je BiH njegova prva zvanična destinacija po stupanju na funkciju.

"Nova hrvatska Vlada odlučna je da još više podigne stepen dobrosusjedskih odnosa i ekonomskih veza Hrvatske sa BiH. Nama je BiH na prvom mjestu i mi to ovom posjetom i potvrđujemo", rekao je Kovač.

On je naglasio da zvanični Zagreb daje snažnu podršku zajedničkom životu i ravnopravnosti naroda u BiH, ističući da Hrvatska, kada je riječ o aplikaciji BiH za članstvo u EU, ima posebnu odgovornost prema BiH, kao potpisnik Dejtonskog sporazuma.

I Kovač je naglasio uzajamnu spremnost za unapređenje ekonomskih veza dvije susjedne države.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa položajem Hrvata u BiH i zahtjevima za reorganizaciju unutrašnjeg uređenja BiH, on je rekao da će Vlada Hrvatske još tješnje sarađivati sa Vijećem ministara BiH i pri tome se zalagati za punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

U okviru zvanične posjete BiH Kovač bi danas trebalo da razgovara i sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH i nadbiskupom vrhbosanskim Vinkom Puljićem.

Kovač će popodne boraviti u Mostaru, gdje će razgovarati sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, biskupom mostarsko-duvanjskim Ratkom Perićem i gvardijanom franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla Ikom Skokom.

Ovo je Kovačeva prva zvanična posjeta nekoj zemlji od imenovanja nove hrvatske Vlade

XS
SM
MD
LG