Dostupni linkovi

Dramatično širenje virusa zika zabrinulo svijet


Komarci su glavni prenosnici ovog virusa
Komarci su glavni prenosnici ovog virusa

U Ženevi je u tijeku sastanak WHO-a zbog izbijanja epidemije zika virusa. Virus, protiv kojega ne postoji lijek niti cjepivo, potvrđen je i u dvjema europskim zemljama - Portugalu i Danskoj.

Izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, dr. Bruce Aylward, održao je konferenciju za novinare u Ženevi zbog izbijanja epidemije zika virusa u Brazilu i Latinskoj Americi.

Kazao je da će se u ponedjeljak održati sastanak odbora za krizna stanja WHO-a na kojem će se pregledati svi dokazi vezani uz zika virus, utvrditi razina opasnosti na globalnom nivou te odrediti mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.

Jedna od mjera svakako je preporuka trudnicama da ne putuju u zemlje u kojima bi mogle biti zaražene virusom. Posljednji put kada je WHO proglasila epidemiju bilo je prošle godine zbog ebole u Africi kada je umrlo 11.000 osoba.

Zika virus, rečeno je, poznat je od 40-tih godina u Ugandi, no nije bio prijetnja ljudskom zdravlju, sve do svibnja 2015. kada je potvrđen u Brazilu.

Na brzinu širenja utječe činjenica da stanovnici obaju Amerika nemaju razvijen imunitet, a komarac, prijenosnik virusa, je prisutan u svim zemljama Sjeverne i Južne Amerike - osim u Kanadi i kontinentalnom dijelu Čilea.

XS
SM
MD
LG