Dostupni linkovi

Određen jednomjesečni pritvor Fahrudinu Radončiću


Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je prijedlog usvojen te je osumnjičenom Fahrudinu Radončiću određen jednomjesečni pritvor.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 25. februara 2016. godine ili do nove odluke Suda, priopćeno je iz Suda BiH.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje se tereti, te mu je odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

Sud je također utvrdio da postoje okolnosti koje ukazuju da Radončić će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke ili saučesnike, kao i postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti isto ili istovrsno krivično djelo, odnosno nastaviti sa vršenjem opisanih radnji ukoliko se nađe na slobodi - pojašnjava se u priopćenju.

Fahrudin Radončić osumnjičen je da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 1. KZ BiH, krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241.stav 1. i 2. KZ BiH, u vezi sa članom 26. KZ BiH i krivično djelo davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219a. stav 1. KZ BiH.

Njegova advokatica Vasvija Vidović je u izjavi za medije istakla kako je takva odluka za odbranu neprihvatljiva i da će biti uložena žalba.

"Sami ste svjedoci da je sudija na ročištu dopustio da se čita prijedlog sa prisluškivanim razgovorima duže od pet sati, što je neuobičajno. Svi su svjedoci šta piše u tim materijalima i koliko to ima veze s krivičnim djelom", kazala je Vidović.

Odbrana je na jučerašnjem ročištu tražila od Suda BiH izuzeće postupajućeg tužioca Bože Mihailovića, ali je sutkinja Tatjana Kosović kazala da je riječ o hitnom postupku i da o eventualnom izuzeću odlučuje glavni tužilac Tužilaštva BiH.

"Pored toga što je odbrana tražila izuzeće postupajućeg tužioca Bože Mihailovića iz vrlo ozbiljnih razloga, i pored toga što su u sudnici sjedila još trojica tužilaca, sutkinja je odlučila da nastavi rad s tim tužiocem, umjesto da prekine raspravu što je bila dužna.

Zahtjev odbrane je jednostavno ignorisan. Sva komunikacija koja je pročitana, a koju su vodili Radončić i Izetbegović, ima politički sadržaj. Malo toga, ili gotovo nimalo se ne odnosi na spornu svjedokinju Azru Sarić", naglasila je advokatica Vidović.

Ona je dodala da će odbrana u svakom slučaju uložiti žalbu na odluku Suda BiH, a u krajnjem slučaju uložit će i apelaciju Ustavnom sudu BiH.

"Uložit ćemo žalbu i svim pravnim sredstvima ćemo se boriti da ovaj predmet uđe u neki zakonit postupak.

Ukoliko Apelaciono vijeće odbije žalbu, jer mi imamo informaciju da se u ovom sudu apsolutno kontroliše postupak i da to izlazi iznad institucionalne nadležnosti pojedinaca u Sudu, pisat ćemo apelaciju Ustavnom sudu BiH, kao što smo uradili u slučaju Šahman.

Obratit ćemo se svim meritornim međunarodnim institucijama i pravnim organizacijama", zaključila je Vidović.

XS
SM
MD
LG