Dostupni linkovi

Rasprava o povjerenju Vladi: Politička korupcija uzrok svemu?


Drugi dan rasprave o povjerenju Vladi
Drugi dan rasprave o povjerenju Vladi

Skupština Crne Gore je nastavila sa raspravom o povjerenju Vladi Crne Gore. Nastavljena je oštra rasprava između premijera Mila Đukanovića i predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, čija su ključne teme bile politička korupcija, državni i privatni interesi, izborne manipulacije i poštovanje sporazuma i institucija.

Da li je uzrok raspada vladajuće koalicije politička korupcija, bilo je ključno pitanje oko kojeg su se oštro sukobili premijer Milo Đukanović i šef parlamenta Ranko Krivokapić.

Nakon više konstatacija o mogućoj političkoj korupciji ukoliko dio opozicije podrži Vladu, premijer Đukanović je tražio odgovor na pitanje zašto se političkom korupcijom smatra mogućnost da opoziciona stranka u nekom trenutku podrži predlog Vlade:

„Ako partija koja je učestvovala na izborima osvojila podršku birača, u toku mandata odluči da o nekom pitanju podrži Vladu, zašto je to korupcija?“, upitao je premijer.

Temu o političkoj korupciji je prihvatio Ranko Krivokapić, koji je naveo situaciju koja udaljila koalicione partnere – kada je Đukanović odbio da ukloni iz Vlade dva ministra koji su izašli iz Krivokapićeve stranke:

„To su sve dokumenti, nije rekla-kazala. To upućuje na činjenicu da nekome trebaju dva poslanika plaćena sa dva ministra. Ja moram vjerovati da je politička korupcija. Što, treba li da mislim da je altruizam? To nije državni interes, to je potkopavanje parlamentarizma ako mene pitate“, ustvrdio je Krivokapić.

Đukanović to ne smatra političkom korupcijom i optužuje Krivokapića da je ranije prekršio koalicione sporazume i da je sarađivao sa opozicijom što je ocjenio licemjernim:

„Sjedjeti u Vladi ubirati sve pogodnosti koje vam daje status u vladinoj koaliciji, a nakon toga imati nekorektan odnos, ne samo prema Vladi nego i prema svojim predstavnicima u toj Vladi, time što ćete sa drugim dijelom parlamenta politički suprostavljenih vladinoj politici glasati protiv vladinih predloga - ja to smatram političkim licemjerjem“, konstatovao je Đukanović.

To je dalo novu dimenziju raspravi o zaštiti državnih interesa. Krivokapić je optužio Đukanovićev DPS da je više puta mijenjao državnu politiku:

„Koliko ste vi u međuvremenu stolica promjenili? Koliko ste vi puta otišli u opoziciju? Niste, a pri tom su se mijenjale države, a sjedjeli ste na istoj stolici. Na istom kanabeu u Beogradu ste sjedjeli sa Miloševićem i Vučićem. Ko je stvarao još državu? Onaj ko je organizovao referendum protiv nezavisnosti svoje države i tako je stvarao? I taj referendum je po svim međunarodnim standardima pokrao“, rekao je Krivokapić.

Lični interesi

Đukanović je spočitao Krivokapiću da neregularnost izbora nije pominjao kada su zajedno nastupali i pobjeđivali:

Drugi dan rasprave o povjerenju Vladi, foto: Savo Prelević
Drugi dan rasprave o povjerenju Vladi, foto: Savo Prelević

„Do kojeg smo mi besmisla doveli tu priču o tužiocima o korupciji i o navodno prljavim institucijama i prljavom političkom životu. Zašto to radimo? Radimo uvjek kada nam je povrijeđen lični ili grupni interes“, naveo je Đukanović.

„O ličnim interesima nemojte. Nemojte o ličnim interesima da docirate da neko kada mu je lični interes žrtvuje državne interese. Ako treba da nabrajam lične interese koji su ostvareni preko državnih, ostaćemo pola dana ovdje“, odgovorio je Krivokapić.

I potpredsjednik Vlade Duško Marković je ušao u polemiku sa Krivokapićem, između ostalog o političkoj dosljednosti. Nisu se složili tokom rasprave o tome ko je bio za nezavisnost Crne Gore, a ko protiv, te bez čije snage nije mogla nezavisnost biti ostvarena.

„Vi ste bili za Crnu Goru, mi smo bili za Crnu Goru. Vi ste za NATO, mi smo za NATO. Mi smo za EU, vi ste za EU. I šta je tu sporno? Gdje je tu naš problem? Jeste li bili više dosljedni od nas? Ne“, konstatovao je Marković.

„Reći da ste dosljedniji od SDP-a je logički neodrživo. Ako je neko ko je mijenjao državno opredjeljenje, prvo za SFRJ, pa za Saveznu državu, pa za Srbiju i Crnu Goru, pa za nezavisnu Crnu Goru i organizovao referendum protiv nezavisnosti – to je istorijski nedosljedno prema svojoj državi“, rekao je na to Krivokapić.

„Kada je u pitanju crnogorska nezavisnost i crnogorska ideja nema dosljednije partije u Crnoj Gori od nekadašnjeg Liberalnog saveza. A da li bi bilo Crne Gore od te njihove dosljednosti, da nije bilo DPS-a? Ne bi“, ustvrdio je Marković.

„Na isti način pokušavate uništiti SDP, kao što ste uništili Liberalni savez. Identičan način, identičan rukopis. Toliko o vašim dobrim namjerama“, prokomentarisao je Krivokapić.

Vlada i DPS se tokom rasprave nisu izjasnili o ponudi Pozitivne Crne Gore čijim prihvatanjem bi ova opoziciona stranka dala neophodne gasova za povjerenje Vladi. Plan Pozitivne je da Vlada prihvati opozicione predstavnike u izvršnoj vlasti kako bi kontrolisali rad institucija u izbornom procesu.

Poslanik demokrata Neven Gošović je nazvao političkom korupcijom mogućnost da na tekućem zasjedanju Vlada dobije povjerenje parlamenta glasovima jednog broja opozicionih poslanika. Gošović je pozvao predsjednika parlamenta da organizuje hitan sastanak sa šefovima političkih partija nakon što parlament završi rad:

„Ukoliko se desi da Vlada dobije povjerenje glasovima opozicionih poslanika i politička korupcija zakuca na vrata cnrogorskog parlamenta naći ćemo se na ispitu najveće moguće odgovornosti pred građanima Crne Gore. Pre izazovom smo da preduprijedimo destabilizaciju političkih prilika i dalje produbljavanje političke krize i da ne dozvolimo da politička korupcija na najvišem nivou kreira političku stvarnost i onemogući stvaranje demokratskog ambijenta za naredne izbore“, rekao je Gošović.

XS
SM
MD
LG