Dostupni linkovi

Lavrov : Moskva neće biti kažnjena zbog nezvisne spoljne politike


Sergej Lavrov na press konferenciji u Moskvi 26. januara 2016.
Sergej Lavrov na press konferenciji u Moskvi 26. januara 2016.

Ruski minsitar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva neće dozvoliti Zapadu da je kažnjava zbog samostalnog vođenja spoljnje politike.

"Još uvjek se to pokušava unilateralnim koracima i čak kažnjavnjem zbog toga što vodimo nezavnsu vanjsku politiku" rekao je Lavrov, na godišnjoj press konferenciji u Moskvi u utorak, 26.janaura.

"Mi smo spremni za najkonstruktivniju saradnju sa našim zapadnim partnerima, uključujući Evropu i SAD, ali samo i isključivo na bazi ravnopravnosti i zajedničkih povoljnosti bez miješanja jedni drugima u unutrašnje poslove" rekao je ruski šef diplomatije.

Lavrov je rekao da američki anti-raketni štit i NATO ekspanzija prema granicama Rusije predstavljaju "destabilizujuću i kratkovidu" politiku.

Kada je riječ o Ukrajini, Lavrov je rekao da Kijev predstavlja nepouzdanu tranzitnu rutu za izvoz ruskog gasa u Evropu.

On je optužio Ukrajinu za kako je rekao "bježenje iz primjene mirovnog sporazuma iz Minska " u cilju zadržavanja zapadnih sankacija prema Rusiji.

Prema sporazumu iz Minska, potpisanom u februaru 2015., dogovoreni su koraci za okonačanje rata na istoku Ukrajine između proruskih separatista i vlasti u Kijevu.

Lavrov je na press konferenciji takođe isključio bilo kakvu mogućnost pregovora o povrtaku anektiranog Krima Ukrajini.

Ustvrdio je i da su ruske akcije u Siriji, na strani predsjednika Baraša al Asada dramatično popravile situaciju na terenu.

Ruski šef diplomatije, takođe je rekao da ima inforamacija da "Islamska država"(ID), koristi Pankisi George region u blizini čečenske granice u Gruziji, za obuku svojih pripadnika.

Gruzijski zvaničnici odbacili su danas ovakave tvrdnje.

Zurab Abašidze, izaslanik gruzijskog premijera je novinarima rekao da su takve tvrdnje Lavrova "tendenciozne".

XS
SM
MD
LG