Dostupni linkovi

Ministri EU danas o produženju pograničnih kontrola


Ministri unutrašnjih poslova EU sastaće se danas u Amsterdamu na neformalnom sastanku, na kojem će razgovarati o opcijama za produžavanje privremenih pograničnih kontrola u Šengen zoni kako bi se kontrolisao priliv migranata.

Pošto dođe proleće i istekne rok privremene pogranične kontrole na granicama Nemačke i Austrije sredinom maja, jedini način održavanja granične kontrole bio bi aktiviranje člana 26 Šengenskog sporazuma, koji dosad nije korišćen, navela je slovenačka agencija STA.

Taj član dozvoljava da jedna ili više članica uvede dvogodišnju kontrolu na svojim granicama.

"Još nismo pokrenuli taj mehanizam... (ali) takva mogućnost postoji i Komisija je spremna da je iskoristi ako treba", rekla je nedavno jedna portparolka Evropske komisije, govoreći o eventualnom produženju kontrola na dve godine, preneo je Rojters.

Prema njenim rečima, EU još nije u takvoj situaciji, ali će ministri unutrašnjih poslova u Amsterdamu imati prilike da razgovaraju o tome.

"Na agendi su koraci koje bi trebalo preduzeti ili koji će morati da budu preduzeti kada se približimo isteku maksimalnog perioda produženja u maju", rekla je ona.

Nemačka, glavno odredište za ljude koji pristižu u Evropu u jeku najgore migracione krize na kontinentu posle više decenija, jedna je od nekoliko evropskih zemalja koje su ponovo uvele privremene pogranične provere radi bolje kontrole migracijskih tokova.

Te privremene pogranične kontrole ističu u maju, što znači da moraju da budu ili ukinute, ili produžene na dve godine ukoliko Berlin kaže da "trajni propusti" na spoljnim granicama Šengena to opravdavaju, napominje britanska agencija.

XS
SM
MD
LG