Dostupni linkovi

U toku pripreme za dijalog premijera Kosova i Srbije


Ispred sedišta Evropske komisije u Briselu
Ispred sedišta Evropske komisije u Briselu

Pripreme za predstojeću rundu dijaloga premijera Kosova i Srbije su u toku, potvrdila je za RSE Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Prethodno je bilo rečeno da će se dijalog premijera Kosova i Srbije nastaviti 27. januara. Međutim, na pragu tog datuma, srpski zvančnici su tražili da se preispita učešće Srbije u dijalogu sa Kosovom, a nakon presude Oliveru Ivanoviću kojom je osuđen na devet godina zatvora za ratne zločine.

Komentarišući zahtev Beograda, zamenik ministra za lokalnu samoupravu Kosova Bajram Gecaj kaže kako želi da veruje da se radi o političkim izjavama za unutrašnju potrebu.

"Na Kosovu postoji red i zakon i ko god prekrši red i zakon taj treba da odgovara za to. To je odluka suda i kao takva treba da se poštuje. Mi smo za nastavak dijaloga i dijalog će se nastaviti jer je to u interesu dve strane - i Kosova i Srbije. Ne verujem da će ove Đurićeve izjave uticati na nastavak dijaloga. Ne zaboravimo, u Srbiji se u aprilu održavaju izbori i smatram da su ove izjave za unutrašnju upotrebu“, izjavio je Gecaj za RSE.

Gecaj je prethodno za naš izjavio da datum dijaloga još nije zvanično određen, ali je siguran da će dijalog biti nastavljen.

„Dijalog može da se nastavi na različitim nivoima. Još nije sigurno za susret premijera, ali dijalog može da se nastavi na tehničkom nivou“, kazao je on.

Dijalog Kosova i Srbije je međunarodna obaveza dve države, a poslednja runda dijaloga na nivou premijera održana je 25. avgusta prošle godine, kada je postignut Sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Tada je opozicija i počela da blokira rad Skupštine Kosova, u znak nezadovoljstva Sporazumom o formiranju Zajednici srpskih opština koji, kako smatraju, ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

U međuvremenu, i Ustavni sud je saopštio da su pojedini delovi Sporazuma neustavni, ali da je moguće da se prilagode Ustavu putem novih zakonskih akata.

Zajednica još nije formirana, opozicija je odlučna da nastavi sa blokadom institucija i protestima, a najnoviji su upravo zakazani za 17. februar, na godišnjicu kosovske nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG