Dostupni linkovi

Hrvatska: Danas imena ministara u novoj vladi


Imena kandidata za ministre koji će biti u novoj hrvatskoj vladi mandatara Tihomira Oreškovića biće objavljena danas, nešto više od dva meseca posle parlamentarnih izbora.

Tome će prethoditi sednica Predsedništva HDZ-a, na kojoj će se, osim o ministrima, govoriti i o budućim potpredsednicima Hrvatskog sabora kao i predsednicima parlamentarnih radnih tela iz redova Domoljubne koalicije, javila je Hina.

Čelnici HDZ-a i Mosta tokom dana bi trebalo da potpišu i sporazum koji će, prema rečima poslaniceMostove Ines Strenja Linić, sadržavati ključne tačke koje je Most "ispregovarao i s jedne i s druge strane".

Ministre i program vlade mandatar Orešković posle podne bi na zajedničkoj sednici u Hrvatskom saboru trebalo da predstavi poslanicima parlamentarne većine, koji bi novu vladu trebalo da potvrde na plenarnoj saborskoj sednici u petak.

Sednica Hrvatskog sabora sazvana je poslednjega dana 30-dnevnog roka koji je mandatar Orešković dobio od predsednice Kolinde Grabar Kitarović za sastavljanje vlade, a neki ustavni stručnjaci tumače da bi nova vlada morala biti potvrđena pre ponoći, jer bi u protivnom mandatar od predsednice morao da traži produženje roka, što iz HDZ-a oštro odbacuju, prenosi Hina.

Hoće li opozicija pokušati opstrukcijskim raspravama glasanje odložiti do iza ponoći još nije poznato, a očekuje se da će se ta tema otvoriti sutra, na sednici Predsedništva SDP-a.

XS
SM
MD
LG