Dostupni linkovi

Mađarska spremna da digne ogradu i prema Rumuniji


Mađarska je spremna da podigne ogradu na granici sa Rumunijom već sutra ako migranti krenu tim putem umjesto preko Hrvatske, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je rekao Rojtersu da su južne granice Evrope i dalje širom otvorene za stotine hiljada migranata sa Bliskog istoka i Afrike.

Prema njegovim riječima, potrebne su desetine hiljada policajaca i vojnika u zajedničkim evropskim snagama da suzbiju priliv izbjeglica na granicama Grčke na moru.

"Da sve ovo nije tragično, ja bih se rado smijao kada čujem evropske zvaničnike kako tvrde da je rješenje rasporediti stotine pripadnika Fronteksa. To nije slučaj. Ako Grčka nije voljna da učestvuje u takvom rješenju, onda moramo da razgovaramo sa Bugarima i Makedoncima", rekao je on.

Sijarto je rekao da je Mađarska sve pripremila za brzu gradnju ograde na granici sa Rumunijom, ukoliko se ukaže potreba.

"Spremni smo da je podignemo već sutra", rekao je on.

Austrija je najavila da će zabraniti ulaz migrantima, koji pokušavaju da dođu do Njemačke, a u sličnom tonu oglasila se i Slovenija. U tom slučaju Rumunija bi mogla postati "popularna" među migrantima, odakle se očekuje da bi išli prema Mađarskoj.

XS
SM
MD
LG