Dostupni linkovi

Kina: Najniži ekonomski rast u poslednjih 25 godina


Berza u Pekingu, ilustrativna fotografija
Berza u Pekingu, ilustrativna fotografija

Ekonomija Kine ostvarila je u 2015. godini rast za 6,9 odsto, što je najmanje u poslednjih 25 godina, navodi se u objavljenim zvaničnim podacima u utorak, 19. januara.

Kineski privredni rast, kao druge ekonomije sveta, pokretač je globalne privrede, pa je ovaj podatak zabrinuo investitore širom sveta.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je istog dana projekcije rasta globalne ekonomije za ovu i narednu godinu, treći put u manje od 365 dana, navodeći kao razlog usporavanje kineske trgovine i niske cene sirovina koje pogađaju Brazil i druga tržišta u razvoju.

U 2014. godini, rast kineske ekonomije bio je 7,3 odsto.

Vlasti u Pekingu ranije su postavile cilj rast od "oko sedam odsto", preneo je Bi-Bi-Si.

Kineski pemijer Li Kećijang rekao je da će sporiji ekonomski rast biti prihvatljiv sve dok se otvara dovoljno novih radnih mesta.

Analitičari smatraju da bi rast ispod 6,8 odsto verovatno iziskivao uvođenje dodatnih ekonomskih podsticaja. Privredni rast u poslednjem kvartalu prošle godine bio je 6,8 odsto, navodi vlasti u Pekingu.

Vrednost akcija na berzama u Evropi i Aziji, kao i američki dolar, porasla je u utorak u iščekivanju dodatnih mera vlade da podstakne rast.

Povećana je i cena nafte nakon što je zaustavljen pad tražnje u Kini, najniži od 2003.

Kineska privreda usporava u poslednje dve godine jer Vlada pokušava da preusmeri ekonomiju ka potrošnji i uslugama, a ne kao do sada na izvozu i investicijama

Posle brzog privrednog rasta u periodu dužem od deset godina, kineska privreda usporava u poslednje dve godine jer Vlada pokušava da preusmeri ekonomiju ka potrošnji i uslugama, a ne da počiva kao do sada na izvozu i investicijama. Međutim, pokazalo se da je ta tranzicija puna izazova.

Neki stručnjaci smatraju da je pogrešna preorijentacija Kine ka ekonomiji koju pokreće potrošnja i da bi trebalo da se fokusira na produktivnost da bi održala visoku stopu privrednog rasta.

“Mada velika potrošnja može da kratkoročno podstakne rast, nema mnogo utemeljenja u ekonomskoj teoriji o njoj kao pokretaču ekonomije”, ističe analitičar banke HSBC Džon Žu (John Zhu).

On smatra da je na sadašnjem nivou ekonomskog razvoja Kine neophodno više investicija a da preorijentacija ka potrošnji i servisnoj ekonomiji treba da bude postepena.

“Insistiranje na prebrzom preusmerenju ka ovom tipu privrede može biti veoma opasno”, naglašava Žu.

Uobičajena je fraza na finansijskim tržištima da kada Kina kihne ostatak sveta dobije grip. Krah berzi u Kini prošle godine uzdrmao je poverenje investitora širom sveta i situacija se od tada nije popravila. U tom smislu vesti o usporavanju kineske ekonomije nisu iznenađujuće.

Vlasti u Pekingu to već najavljuju izvesno vreme dok nastoje da ekonomiju koju pokreću državne investicije i proizvodnja preorijentišu ka potrošnji i uslugama kao generatoru privrednog rasta.

Ova dva faktora sada čine 50,5 odsto kineske ekonomije što je povećanje u odnosu na 48,5 procenata u 2014. Međutim, mnogi analitičari brinu kakvi će trendovi biti u budućnost, smatrajući da je rast još slabiji nego što to pokazuju podaci.

Kritičari ističu da su statistički podaci u Kini nepouzdani, što pokazuju i nedavni izveštaji o stanju ekonomije na lokalnom nivou koji se razlikuju od onih koje su objavile državne institucije, mada zvanični Peking negira da su objavljene cifre fabrikovane.

“Kada se analiziraju ključni indikatori rasta – stanje na tržištu rada, maloprodaja i industrijska proizvodnja – nije reč o krahu već samo o usporavanju kineske ekonomije”, smatra Ketrin Jung (Catherine Yeung), ekspert “Fidelity Investment”, koja pruža finansijske usluge.

Pojedini analitičari smatraju da će obljavljeni podaci o stanju kineske ekonomije zapravo izazvati olakšanje.

“Kineski društveni proizvod je u okvirima koji su mnogi, uključujući MMF, očekivali”, ističe ekonomista Toni Neš (Tony Nash).

Kineski rast u 2015. je ekvivalentan veličini celokupne ekonomije Švajcarske ili Saudijske Arabije. To nije lako ostvarljivo i stoga je veliko dostignuće

“Kineski rast u 2015. je ekvivalentan veličini celokupne ekonomije Švajcarske ili Saudijske Arabije. To nije lako ostvarljivo i stoga je to veliko dostignuće”, dodaje Neš.

Svetska ekonomija će, prema najnovijem izveštaju MMF-a, osvariti rast od 3,4 odsto u 2016. godini i od 3,6 odsto u 2017. godini, što je u oba slučaja za 0,2 procentna poena niže u odnosu na projekcije Fonda iz oktobra.

U izveštaju se navodi i da će zakonodavci morati da pronađu načine za podsticanje kratkoročne tražnje, navodi britanska agencija.

XS
SM
MD
LG