Dostupni linkovi

Ljekari bez granica kritikuju kontrolu dolaska izbjeglica


Humanitarna organizacija Ljekari bez granica (MSF) osudila je pokušaje raznih zemalja Evropske unije da spriječe dolaske izbjeglica, navodeći da su time doveli hiljade ljudi u opasnost i stvorili više posla za krijumčare.

U danas objavljenom izvještaju Ljekari bez granica navode da zatvaranje granica i stroža policija samo ohrabruju ljude koji traže utočište ili poslove da koriste druge rute za dolazak do Evrope.

Šef operacija Ljekara bez granica Bris de le Vinj rekao je da "politike odvraćanja sa haotičnim odgovorom na humanitarne potrebe osoba koje bježe aktivno je pogoršalo uslove za hiljade ugroženih muškaraca, žena i djece".

Ova nevladina organizacija je pozvala EU da stvori više legalnih načina za dolazak u Evropu i da dozvoli podnošenje zahtjeva za azil na kopnenoj granici između Turske i Grčke.

Organizacija je navela u izvještaju da je Evropa "ozbiljno otežala" izbjegličku krizu 2015, time što je napravila "žalosne propuste" u preuzimanju odgovornosti pred egzodusom više od milion ljudi.

"Sjećamo se 2015. kao godine tokom koje je Evropa napravila žalosne propuste u preuzimanju svoje odgovornost i u odgovoru na hitne potrebe pomoći i zaštite za više od milion muškaraca, žena i dece", navodi ova nevladina organizacija.

Više od milion izbjeglica stiglo je u EU prošle godine.

XS
SM
MD
LG