Dostupni linkovi

EU ukinula sankcije Iranu


EU je pristala da ukine ekonomske sankcije Iranu nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila da je Teheran ispunio sve mere dogovorene sa velikim silama prošlog jula, a američki predsednik Barak Obama potpisao je izvršnu odredbu o ukidanju sankcija toj zemlji.

Bela kuća je saopštila da je to učinjeno nakon što je Teheran ispunio zahteve iz nuklearnog sporazuma sa svetskim silama.

Obama je naveo da iransko ispunjenje sporazuma "označava fundamentalni obrt u situaciji vezanoj za iranski nuklearni program", dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

SAD su zvanično ukinule sankcije Iranu, što je potvrdio i američki državni sekretar Džon Keri.

Iran je ispunio sva ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti kao što je to zahtevano sporazumom postignutim sa velikim silama u julu, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), čime je otvoren put za ukidanje sankcija u roku od nekoliko sati ili dana.

"Iran je sproveo sve mere dogovorene sporazumom iz jula", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Odluka o ukidanju sankcija koju je u Beču usvojilo 28 članica Unije još treba da bude objavljena u Službenom listu EU da bi stupila na snagu, što se očekuje ubrzo, prenosi AFP.

Predsednik Irana Hasan Rohani pozdravio je odluku međunarodne zajednice da ukine sankcije protiv njegove zemlje, donetu zahvaljujući primeni nuklearnog sporazuma Irana i šest svetskih sila iz jula prošle godine.

"Mi Iranci smo pružili ruku svetu kao znak prijateljstva, a ostavljajući iza sebe neprijateljstva, sumnjičavosti i zavere, otvaramo novo poglavlje u odnosima Irana sa svetom", izjavio Rohani, a prenela zvanična iranska agencija IRNA.

Rohani je istakao da su zbog primene nuklearnog sporazuma zadovoljni svi, osim radikalnih ekstremista.

"Svi su zadovoljni zbog primene sporazuma, osim cionista, ratnih huškača, onih koji seju neslogu između islamskih nacija, kao i ekstremista u SAD. Ostali su srećni", naveo je on.

"Primena sporazuma JCPOA ne predstavlja gubitak ni za jednu zemlju", rekao je iranski predsednik govoreći o "Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu", što je zvanični naziv nuklearnog sporazuma Teherana sa SAD, Britanijom, Kinom, Francuskom, Nemačkom i Rusijom.

"Prijatelji Irana su srećni, a njegovi suparnici ne treba da brinu jer mi ne predstavljamo pretnju ni po koju vladu ili naciju", naveo je Rohani i dodao: "Mi smo glasnici, mira, stabilnosti i sigurnosti u regionu i u svetu", prenela je agencija AFP.

Predsednik Irana je, predstavljajući nacrt budžeta za novu fiskalnu godinu u parlamentu, istakao da je nuklearni sporazum prilika koju Iran treba da iskoristi za razvoj zemlje, veće blagostanje nacije i unapređenje bezbednosti u regionu.

Rohani je dodao da ukidanje sankcija predstavlja prekretnicu za Iran, zemlju od 80 miliona ljudi, kao i da priliku da iranska privreda preseče "pupčanu vrpcu" sa naftom, sad kad su cene tog energenta izuzetno niske.

XS
SM
MD
LG