Dostupni linkovi

Predsednik Venecuele proglasio vanredno ekonomsko stanje


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro upotrebio je specijalna ovlašćenja i izdao ukaz kojim se proglašava vanedno ekonomsko stanje u zemlji. Ukaz objavljen danas u Službenom glasniku daje Maduru 60 dana da sprovede opsežne reforme. Ukaz je objavljen samo nekoliko sati pre nego što predsednik treba da održi svoje godišnje obraćanje o stanju nacije.

Prema Ustavu zemlje, predsednik se svake godine u januaru obraća Skupštini da podnese izveštaj o svojoj politici.

Velika su iščekivanja za večerašnje obraćanje jer će prvi put u 17 godina vladavine socijalista Maduro održati govor pred Skupštinom u kojoj većinu imaju njegovi protivnici.

Prvi put od 1999. i dolaska pokojnog Uga Čavesa na vlast, predsednik će imati parlament u kome većinu ima opozicija.

Opozicija je osvojila ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima 6. decembra, i dobila 112 od 167 mesta u Parlamentu.

Dan posle izbora Maduro je objavio da će uskoro predstaviti hitni ekonomski plan za tu zemlju gde su svakodnevne nestašice i galopirajuća inflacija (200 odsto prema stručnjacima) izazvale nezadovoljstvo naroda od koga je opozicija profitirala.

Maduro nije rekao kako će iskoristiti ukaz, ali ranije je govori da je potrebno zaštititi socijalne programe od pada cene nafte i rastuće inflacije i nestašica koje, kako je rekao, izazivaju njegovi protivnici.

Venecuela, koja ima jedne od najvećih rezervi nafte na svetu, beleži pad svoje privrede poslednjih meseci, zajedno sa padom cena nafte.

XS
SM
MD
LG