Dostupni linkovi

U međunarodnoj akciji Plejade uhapšeni hakeri


U međunarodnoj akciji, kodnog naziva "Plejade“, u kojoj su učestvovali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), rasvijetljena su krivična djela visokotehnološkog kriminaliteta te uhapšene dvije osobe iz tog bh. entiteta, od kojih se za jednu sumnja da je izvršila hakerske napade na više informativnih kuća u BiH.

Akcija je realizirana tokom decembra 2015. godine, od policijskih službenika Uprave kriminalističke policije MUPRS-a te u saradnji s više policijskih agencija iz svijeta, a u koordinaciji i pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banja Luka.

Rasvjetlenja su krivična djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, i to iznuda, u vezi s krivičnim djelom sprečavanje i ograničavanje pristupa javnoj računarskoj mreži, saopćeno je iz entitetske policije.

Operativna akcija "Plejade“ je sprovedena zbog postojanja osnova sumnje da je međunarodna kriminalna grupa "DD4BC“ izvršavala napade na informaciono- komunikacionu infrastrukturu privatnog i javnog sektora.

Nakon izvršenih preliminarnih napada ograničenog trajanja, osumnjičeni su slali iznuđivački zahtjev za isplatu određene količine virtuelnog novca (Bitcoin - bitkoina) u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

XS
SM
MD
LG