Dostupni linkovi

Protesti širom Srbije: Novinari ne odustaju od smene Gašića


Protest novinara u Beogradu
Protest novinara u Beogradu

Protest "Novinari ne kleče/Predsedniče vlade, ko je ministar odbrane" održan je ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu i u još nekoliko gradova Srbije.

Po treći put su se novinari u Beogradu okupili sa zahtevom za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede upućene novinarki Zlatiji Labović.

“Pohvale koje premijer upućuje Bratislavu Gašiću i najave njegovog skorog povratka u političku život možemo da shvatimo samo kao odobravanje Gašićevog prostačkog postupka. Zahtevamo da u svetlu najnovijih događaja ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović javno kaže odakle mu informacija o tome s kim se sastaje i o čemu razgovara predsednik NUNS-a Vukašin Obradović. Na osnovu Stefanovićevih izjava može se osnovano sumnjati da je Obradović prisluškivan i praćen. Pozivamo ministra Stefanovića da tu sumnju odagna i uveri nas da svoj posao možemo da radimo bezbedno i slobodno”, deo je proglasa koji je pročitala novinarka Antonela Riha.

Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić početkom decembra je obećao da će pokrenuti proceduru za Gašićevu smenu, ali to još nije učinio, pod obrazloženjem da traži novog ministra. Tako da Gašić i dalje obavlja ministarske dužnosti.

NUNS podnosi prijavu protiv ministra policije

NUNS podnosi prijavu protiv ministra policije

NUNS će podneti prijavu protiv ministra policije Nebojše Stefanovića kako bi se utvrdilo da li je njihov predsednik Vukašin Obradović prisluškivan i praćen, saopšteno je na pres konferenciji nakon sastanka Izvršnog odbora Udruženja.

„Ovakva izjava ministra Stefanovića izazvala je veliko uznemirenje kod mene i podnosioca prijave jer se logično postavilo pitanje odakle ministru ove informacije,kako on zna za moje kontakte sa podnosiocem prijave i šta ja planiram, pošto je jasno na koje je udruženje mislio. Zbog svega izrečenog, podneću prijavu protiv Nebojše Stefanovića i tražiću da nadležni organi utvrde kako je došao do saznanja koje je izneo u Dnevniku, i takođe da utvrde da li sam u ovom periodu bio praćen i prisluškivan i po kom osnovu“, kaže predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, o čemu opširnije možete pročitati OVDE

Novinarka Lila Radonjić kaže za RSE da kod novinara mora da postoji upornost da bi se neke stvari isterale kada se već započnu.

“Svima nama je već muka da novinarstvo ne izaziva nikakve posledice. Vi možete da napravite veliki istraživački tekst, da otkrijete najveće zloupotrebe i mahinacije, da donesete dokaze, da podnesete tužbe, krivične prijave i sve traje jedan dan i nikom ništa”, rekla nam je Lila Radonjić tokom protesta.

“I sad kad nabave taj sistem S-300 tek onda nećemo imati šanse da srušimo Gašića zato što je on ministar vojske”, primećuje u stilu svojih kolumni Draža Petrović.

Istovremeno je Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo da će podneti prijavu protiv ministra policije Nebojše Stefanovića kako bi se utvrdilo da li je njihov predsednik Vukašin Obradović prisluškivan i praćen.

Povod je Stefanovićeva izjava u Dnevniku RTS-a 8. januara: “jedna novinarka, koja je novinarka još iz vremena Slobodana Miloševića, kazaće da je navodno praćena i to treba da se pojavi uskoro, za narednih nekoliko dana”. Stefanović je dodao i da bi “predstavnik jednog neimenovanog novinarskog udruženja to trebalo da obelodani.”

Ova izjava data je istog dana kada se predsednik NUNS-a Vukašin Obradopvić sastao sa pripadnikom MUP-a, koji je podneo krivičnu prijavu protiv ministra i sekretarke Uprave kriminalističke policije u kojoj navodi da je praćena jedna novinarka bez adekvatnog sudskog naloga.

Kako je shvatio potez ministra policije pitali smo Dražu Petrovića.

“Vlast je u nekoj paranoji da ih neko proganja i da radi protiv njih. Ovo je nastavak te paranoje”, kaže Petrović.

Podsećajući na afere kojima se javnost skoro svakodnevno zasipa, uključujući i onu o navodnom državnom udaru, novinar Srđan Škoro kaže da su građani zbunjeni time što se dešava.

“Imate premijera koji sam zakazuje saslušanje, ide na poligraf, a sa druge strane čujete kako oni uživaju veliku popularnost, kako imaju više od 50 posto podrške, i onda to sve deluje šizofreno”, kaže Škoro.

Neretko će se čuti komentari u kojima se poredi današnja medijska situacija sa onom iz 90-ih godina.

“Vi ste tad znali s kim imate posla”, kaže Lila Radonjić koja je 90-ih radila na RTV “Studio B”. “Nama su upadale naoružane bande, paravojne formacije, kapetani dragani i razni drugi likovi, ali vi ste znali gde su oni, gde ste vi. Ovo danas je toliko smuljano i na neki način pokvareno da mislim da, posebno mladi novinari, teško prepoznaju šta se zaista dešava, šta se iza brda valja. Tako da mislim da je ovo teže za profesiju.”

Protest ispred Vlade završen je porukom “Novinarke ne kleče, ni novinari ne kleče”

Novi Sad: Smena nije dovoljna

Na centralnom trgu Novog Sada ovaj put okupilo se više od sto novinara i građana koji su zatražili od predsednika Vlade Aleksandra Vučića da konačno smeni ministra Gašića zbog njegove seksističke izjave.

Novinarka Maja Živanović je prisutne podsetila na ranije verbalne napade na novinare od strane političara širom Srbije. Ona je naglasila da je krajnje vreme da se novinarima omogući da rade svoj posao kako treba.

Protest novinara u Novom Sadu
Protest novinara u Novom Sadu

„Možda je novinarstvo pokleklo ali politika je pala najniže. Zbog toga tražimo od političkih stranaka na svim nivoima vlasti da u ovoj izbornoj godini garantuju da će svaki novinar u svakoj opštini i gradu u Srbiji moći da obavlja svoju novinarsku dužnost, bez ometanja i bez pritisaka“, naglasila je ona.

Aktivistkinja za ljudska prava Jelena Anđelovski je podsetila Novosađane na to da se u Srbiji nasilje nad ženama ne kažnjava na andekvatan način i da država ne podržava borbu protiv te vrste nasilja.

„Ova situacija sa takozvanim ministrom pokreće nekoliko pitanja. U ovoj zemlji zločinci mirno žive, mirnije nego žene. U prošloj godini u Srbiji je ubijeno 33 žene od strane muškaraca koji su im bili poznati. Ipak Skupština Srbije je ignorisala amandman na Zakon o policiji koji bi dao mogućnost da nasilnika izmeste na dve nedelje iz kuće. Pa kako možemo onda da očekujemo da predsednik Vlade smeni jednog takvog čoveka koji pred kamerama vređa novinarku?“, upitala je ona.

Direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić naglasio je da eventualna smena ministra nije dovoljna.

„Ja mislim da treba promeniti naše zahteve. Treba da tražimo garancije da Gašić više nikada neće biti ni na jednoj javnoj funkciji. Sve ostalo je samo njihovo vežbanje koliko mi možemo nisko da kleknemo“, rekao je on.

Na skupu je došlo do manjeg incidenta kada je jedan prolaznik okupljene nazvao ustašama. Policija je reagovala i legitimisala muškarca.

Kragujevac: Manji broj na protestu

Na centralnom gradskom trgu Kod krsta u Kragujevcu se okupilo znatno manje građana ali i novinara koji su izrazili svoje negodovanje zbog nepristojnog odnosa vlasti prema novinarima, ali i prema institucijama i građanima Srbije.

Na protestu podrške koleginici Zlatiji Labović, na kome je ponovljen zahtev za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića, bio je i Kazimir Petrović, jedan od doajena kragujevačkog novinarstva koji je okupljanje novinara i građana doživeo kao podršku očuvanju časti, dostojanstva i ponosa novinarske profesije.

Protest u Kragujevcu
Protest u Kragujevcu

“Ovde sam jer mislim da je novinarstvo, u našem današnjem društvu i političkom okruženju veoma zapostavljeno, i gurnuto u ćošak. Više nije ‘sedma sila’ kakva je nekada naša profesija bila. Slobodno mogu da kažem da je novinarstvo pod nekakvom kontrolom i da nezavisnog novinarstva više nema”, kaže Petrović za Radio Slobodna Evropa.

Sociološkinja Lela Vujošević kaže za naš programa da je došla na protest jer smatra da je to stvar solidarnosti sa novinarima, ali i svim građanima, jer je prema njenim rečima “lanac klečanja i poniženja” znatno duži, a bahat odnos vlasti prema novinarma nije samo pitanje novinarske profesije i poniženih žena, već svih državnih institucija i građana.

“Mislim da je to stvar svih nas, jer smo svi mi poniženi kao ljudi, a ponižene su i institucije. Poniženi su nezaposleni jer moraju da kleče da bi dobili posao, bez obzira na svfoje kvalitete, poniženi su i zaposleni jer i oni moraju da kleče pred svojim moćnicima da ne bi dobili otkaz. Ponižene su i institucije jer i njihovi rukovodioci moraju da kleče pred političkim moćnicima da bi dobili novac za rad koji zaslužuju, a ponižena je i cela zemlja”, kaže Vujoševićeva.

Kao i prethodno, i ovo okupljanje novinara i građana prošlo je bez zvaničnih govora, a na trgu Kod krsta, nije bilo policije.

Niš: Ni jedna od lokalnih TV stanica nije pokrivala skup

"Nosioci javnih funkcija i političari mogu i moraju biti smenjeni kad naprave grešku. Nesmenjivi su jedino građani. Zato večeras još jednom tražimo od premijera Srbije da ispuni obećanje dato građanima da će ministar odbrane biti smenjen", rekla je pred oko dvesta okupljenih građana na protestu u Nišu novinarka dnevnog lista "Danas" Zorica Miladinović.

Protest novinara u Nišu
Protest novinara u Nišu

Skupu koji je po drugi put održan na platou ispred Narodnog pozorišta u Nišu u ponedeljak u 19 sati, pored novinara je prisustvovao i veliki broj građana i predstavnika civilnog sektora.

Ali ni ovog puta nije bilo kamere nijedne od 4 lokalne TV stanice.

Iako to za mnoge nije bilo iznenađenje jer je vlasnik dve televizije porodica ministra odbrane Bratislava Gašića, dok je preostale dve Savet za borbu protiv korupcije označio kao "bliske vlastima", na skupu su prozvani novinari tih medija.

"U ljudskom smislu ja razumem novinare koji se plaše. Ja razumem novinare koji se boje da će izgubiti oni i njihove porodice egzistenciju. Ja razumem da moraju da slušaju i da kleče. Ali ne razumem zašto se onda nazivaju novinarima? Onda su oni administrativni beležnici", kaže jedan od lidera uticajnog gradskog Udruženja predsednik skupština stanara Đokica Jovanović.

Jovanović, koji je redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, rekao je da već vekovima svaka vlast pokušava da od novinara napravi pisare, a da je na građanima i novinarima da se tome odupru.

"Čitam ovaj natpis ovde koji kaže 'Niš ne kleči'. Ja ću biti malo ciničan. Većinski Niš, tačno je, ne kleči. Većinski Niš puzi. I ovo je po prvi put da jedna profesija pokazuje da još uvek ima kičmu", rekao je Jovanović.

Novi Pazar: Novinarima na lokalu teže

Protestu novinara u Novom Pazaru prisustvovalo je oko 20 medijskih profesionalaca i predstavnika nevladinog sektora.

Na skupu je pročitan Proglas ove inicijative kojim se od premijera Aleksandra Vučića traži smena ministra odbrane, kao odbrana prava građana na informisanje u javnom interesu i poboljšanje položaja novinara.

Novi Pazar
Novi Pazar

Novinar Ishak Slezović, direktor radija Sto plus, rekao je za RSE da bi ovaj skup mogao biti prekretnica u ponašanju novinara u ovom gradu.

“Žao mi je što večeras nije prisutno više novinara na skupu, ali to je pokazatelj realne slike naše profesije u ovom gradu. Oni koji nisu došli su na neki način izdali svoju profesiju. Novinari treba da rade na sebi, da se otrgnu iz kandži politike i biznisa i da pošteno zarađuju svoju platu. Sigurno je da su novinari u manjim mestima u znatno težem položaju nego u većim gradovima, jer su izloženiji pritisku lokalnih moćnika”, rekao je Slezović.

Novinarka Danasa Slađana Novosel smatra da novinari samo udruženi neće dozvoliti da ih neko ponižava, ucenjuje ili potcenjuje.

“Mi se bavimo jednom časnom profesijom i nećemo klečati u nastojanju da građanima predočimo istinu. Novinarstvo je teška, ali časna profesija, a mi smo želeli javnosti Srbije da pokažemo da i novinari u Novom Pazaru neće klečati”, rekla je Novoselova.

Subotica: Gašićeva izjava moguća je samo u zemlji poput naše

U Subotici je pred Gradskom kućomtakođe pročitan zajednički proglas novinara i novinarskih udruženja Srbije. Skupu je prisustvovalo stotinak građana, uglavnom medijskih poslenika, kao i predstavnika političkih stranaka.

Proglas novinara sa zahtevom za smenu ministra Bratislava Gašića pročitale su novinarke Greta Bašić, na mađarskom i Vanja Kolar, na srpskom jeziku.

Subotica, foto: Vesela Laloš
Subotica, foto: Vesela Laloš

Novinarka Tatjana Ljubić je podsetila da su u poslednjih desetak godina, zbog i pod pritiskom političara i finansijskih moćnika, objektivni i kritični mediji i novinari dovedeni na ivicu opstanka:

„Za to snose odgovornost i vlasnici i menadžment medija, koji su lako podlegli tim pritiscima iz sopstvenih interesa. Ali, veliki deo odgovornost snosimo i mi sami jer nismo na vreme pružili dovoljno snažan otpor tome. Ovaj skup je prvi korak u našoj borbi za odgovarajuće mesto i ulogu koja pripada novinarstva u našem društvu“, rekla je Tatjana Ljubić.

Građani koji su skup propratili uglavnom smatraju da je incident ministra Gašića samo odraz odnosa političara prema medijima i novinarstvu.

Ono što je izgovorio Gašić nedopustivo je za bilo kog čoveka, a kamoli za nekog ko je na poziciji ministra. Ali, izjava koju smo čuli od njega moguća je samo u zemlji kakva je naša, gde je novinarstvo apsolutno poniženo, i gde premijer cenzuriše sve što hoće“, kaže Ivana M.

Čačak: Oduprite se pritiscima

Sa protesta na gradskom trgu u Čačku pred nekoliko desetina prisutnih novinara i građana pročitan je proglas u kom je navedeno da je suštinski cilj okupljanja odbrana prava građana na informisanje u javnom interesu.

Sa protesta u Čačku, foto: Vladimir Nikitović
Sa protesta u Čačku, foto: Vladimir Nikitović

"Pozivamo vlasnike, menadžere i urednike medija da se odupru pritiscima i uticajima, da od njih zaštite svoje zaposlene i da im omoguće minimium egzistencije i poštovanje zakonom predviđenih radnih prava. Pozivamo sve kolege da nas se pridruže, kako na protestnim skupovima, tako i nepristajanjem na kršenje profesionalnih standarda i etičkih normi u sakodnevnom radu" - čulo se sa protestnog skupa.

Okupljeni novinari istakli su da su se odazvali protestu kako bi zaštitili svoju profesiju.

"Osuđujem bahate poteze političara. Mislim da treba da treba da se suprotstavimo i ovakvim protestom, ali, pre svega, da svako od nas na svom radnom mestu da podigne glavu i kaže: mi smo ti koji ne klečimo. Možda smo zakasnili, a možda i nismo", kaže novinarka B92 Zorica Savić.

Dopisnica agencije Beta iz Čačka Vesna Bjelić smatra da je novinarstvo intelektualna profesija koja je najviše degradirana proteklih godina.

"Radi se o tome da je društvena klima u društvu takva da propagira prostakluk, kič, šund, tabloidne medije i Gašićeva izjava je samo posledica jedne takve klime. Niko nam ne može vratiti dostojanstvo osim nas samih i moramo da protestujemo mnogo više. Mislim i da kasnimo sa protestima. Trebalo je da protestujemo kada je ukinuta emisija ’Utisak nedelje’, kada je Danica Vučenić otišla sa RTV, kada je neko suspendovao emisiju Zorana Kesića i poslao ga na prinudni tromesečni godišnji odmor. Ali, dobro, neka ovo bude početak", poručila je Vesna Bjelić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00
Direktan link

Prvi protest "Novinari ne kleče/Smena Gašića" održan je u Beogradu 7. decembra, nekoliko dana nakon uvrede Gašića, a drugi "Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, održite obećanje", 21. decembra u 10 gradova Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić početkom decembra izjavio je da će pokrenuti proceduru za Gašićevu smenu, ali to još nije učinio, te Gašić i dalje obavlja dužnost ministra.

  • Slika 16x9

    Predrag Blagojević

    U novinarstvu od 1998. godine, specijalizovan za izveštavanje o korupciji i politici. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" od avgusta 2009. godine. Dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS (2010) i nagrade za profesionalnu etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" (2013). Član Izvršnog odbora NUNS i predsednik Asocijacije onlajn medija. Rođen februara 1981. godine u Nišu.

  • Slika 16x9

    Vesela Laloš

    Dopisnica Radija Slobodna Evropa i dugogodišnja saradnica iz Subotice za dnevni list "Danas".

XS
SM
MD
LG