Dostupni linkovi

Hoće li biti referenduma u RS?


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić u Beogradu, ilustrativna fotografija
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić u Beogradu, ilustrativna fotografija

Proslava 9. januara, Dana Republike Srpske, otvorila je i pitanje o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Dok iz Beograda stižu poruke kako je Vučić vršio pritisak na Dodika da odustane od referenduma, ovaj poručuje referenduma će biti i u tome imamo podršku Rusije.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocijenila je, za beogradski dnevni list "Danas", da je premijer Srbije Aleksandar Vučić izvršio pritisak na predsjednika RS Milorada Dodika da odustane od referenduma.

Kao sagovornik EU, od koga se imaju određena očekivanja, premijer Srbije Aleksandar Vučić uspio je da prisili predsjednika RS Milorada Dodika da povuče prijetnju o napuštanju zajedničke bosanske policije i pravosudnih organa, a prije toga, raspiše referendum, ocijenila je Biserko.

Biserko je za Radio Slobodna Evropa izjavila da je, dajući ovakvu ocjenu, imala u vidu poziciju Srbije i njen odnos sa Evropskom unijom prije svega sa Njemačkom.

Sonja Biserko
Sonja Biserko

„Vučić se do sada profilisao kao proevropski lider. Ukoliko bi on podržao taj referendum i Milorada Dodika to bi značilo da je odustao od evropskog puta i u tom smislu bi imao određene kaznene poene za svoju politiku unutar Srbije odnosno za svoj odnos sa Evropskom unijom“, objašnjava Biserko.

U sastancima političkog rukovodstva Beograda i Banjaluke postoji niz tema gdje se pokušava ostvariti zajednički interes, ali u ovom slučaju ne vjerujem da je premijer Srbije Vučić vršio otvoreni pritiska na predsjednika Dodika, kaže Izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u RS Branko Todorović.

„Beograd se ne bi upuštao u takvu političku igru zbog toga što mu ponekada odgovara da stanje u Bosni i Hercegovini bude donekle nestabilno ili na ivici nekih mogućih pogoršanja. Beograd time jača svoju pregovaračku poziciju i svoj uticaj u regionu, kao neko ko bi mogao da doprinese stabilizaciji situacije“, smatra Todorović.

Dodik je samo dan nakon proslave 9. januara gostujući na banjalučkoj Alternativnoj televiziji izjavio da su stvorene sve formalne pretpostavke i da će odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH biti objavljena kada dođe vrijeme.

Kada čujete da je objavljeno u Službenom glasniku, 50 dana nakon toga, rekao je Dodik.

Ddodao je da je važno što je referendum podržala Ruska Federacija, ali i naglasio da to treba objasniti i na nekim drugim mjestima. A da Rusija podržava ovakve poteze potvrdio je svojim dolaskom na proslavu 9 . januara ambasador Ruske Federacijeu Bosni i Hercegovini Petar Ivancov. On je bio jedini od ambasador u BiH na obilježavanju Dana Republike Srpske 9. januara.

Pritisnut brojnim korupcionim aferama koje se otvaraju Dodik je u poziciji da je referendum za njega jedini izlaz , smatra Biserko.

„Ono što je zabrinjavajuće jeste podrška Rusije. U velikomj meri odnos između Rusije i EU će uticati na ono što će se dešavati u Bosni i Hercegovini odnosno u Republici Srpskoj. U tom smislu premijer Vučić ima anti evropski front protiv sebe, unutar same Srbije, unutar svoje partije i naravno Rusije koja je vrlo prisutna u svim tim krugovima“, kaže Biserko.

Mladen Bosić
Mladen Bosić

Lider SDS-a Mladen Bosić smatra da se kod Dodika nikada ne zna na šta će izaći njegova obećanja i da li će biti ispunjena.

„Dodik reaguje bez promišljanja na prvu loptu. Poslije toga mi svi moramo da vadimo kestenje iz vatre, a jedna od tihi priča je i priča o referendumu na kojoj on skoro 10 godina od 2006. godine prikuplja političke poene pokušavajući da narod mobiliše u podršci svojoj politici. Moguće je da napravi bilo kakav potez, a vrlo često su ti potezi na štetu Republike Srpske“, rekao je Bosić.

S druge strane funkcioner Narodnog demokratskog pokreta Krsto Jandrić mišljenja je da se i ovaj putsamo radi o političkoj manipulaciji Dodika. Uvjeren je da se referendum neće održati,a kaže i da se održi ne bi proizveo nikakvu obavezu.

„Dakle, sve je to manipulacija i sve je to pokušaj da se skrene pažnja od pravih ekonomskih i životnih problema građana RS u sfere iracionalnosti. Realno to može da ima nekog privremenog uspjeha, ali dugoročno gledajući samo će štetiti. Ali, sve je manje manevarskog prostora za takve manipulicije jer mislim da veći dio građana postaje svjestan da od referenduma o odlukama suda BiH, referenduma za otcjepljenje preko ovog novog referenduma o danu RS nema ništa", istakao je Jandrić.

Potvrđivanjem da će referendum u dogledno vrijeme biti održan Dodik, prema mišljenju Todorovića, koristi zadnji adut koji bi u nekim razgovorima o pravosuđu mogao da upotrijebi.

„To je dio vrlo surovih političkih igara u BiH koji pokazuje nespremnost političkih aktera da naprave ozbiljan iskorak ka evropskim integracijama koje bi mogle relaksirati stvari u zemlji. Vidimo da Srbija na tom putu grabi ozbiljnim koracima. Mislim da je to dobar put i za BiH. Zašto ga nema to je pitanje za domaće političke lidere“, dodao je Todorović.

I dok su pojedini građani ocijenili da je održavanje proslave Dana Republike Srpske bila generalna proba za referendum, Sonja Biserko mišljenja je da će njegovo održavanje zavisiti od reakcije Evropske unije.

"Mislim da on to ne može izvesti tako lako s obzirom na sve mehanizme koji međunarodna zajednica imaju u Bosni i Hercegovini da to spreče. Nastavak Dodikove retorike o referendumu je i test za međunarodnu zajednicu, odnosno Evropsku uniju. Upravo oslabljena pažnja EU posljednjih godina Dodiku je dozvolila da zauzme tako radikalnu poziciju i na neki način ovo je prozivka i Evropske unije. Nadam se da će i njihova reakcija biti u funkciji održavanja BiH", zaključila je Biserko.

XS
SM
MD
LG