Dostupni linkovi

Sanader iznosi obranu u slučaju Planinska


Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader u ponedjeljak bi trebao početi iznositi obranu u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije".

Sanader bi u svojoj obrani trebao odgovoriti na Uskokove optužbe da je uzeo novac nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Kada je početkom prosinca na suđenju bivšem premijeru dovršen dokazni postupak njegov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da Sanader nije spreman za iznošenje obrane jer je tek nedavno izašao iz zatvora, a potom otišao u Split u posjet majci.

Tražeći od suda 'primjereni rok' za pripremanje obrane Prodanović je na posljednjoj raspravi 4. prosinca dodao da Sanader ima niz drugih postupaka te da ga, među ostalim, očekuje i očitovanje o tisuću strana novih Uskokovih dokaza na pripremnom ročištu za ponovljeno suđenje u slučaju Hypo i Ina-Mol. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u konačnici je 23. prosinca odlučilo spojiti predmete što se u korupcijskom slučaju Ina-Mol vode protiv Sanadera i direktora Mola Zsolta Hernadija.

Sanader će, prema utvrđenom rasporedu, obranu u slučaju Planinska iznositi tri dana u siječnju, nakon čega slijede ostali optuženici.

Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve je optužbe u ovom slučaju priznao i bivši ministar Petar Čobanković pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Sanader, koji se brani sa slobode nakon što su mu ukinute nepravomoćne i pravomoćne presude u slučajevima Fimi media te Hypo i Ina-Mol, odbacuje sve optužbe i tvrdi da je žrtva političkog progona.

XS
SM
MD
LG