Dostupni linkovi

Poljska možda pod nadzor EU


Evropski komesar Ginter Etinger zapretio je novoj poljskoj evroskeptičnoj vladi da će zbog kontroverznog zakona o javnim medijima Evropska komisija staviti Poljsku pod poseban nazor kao članicu u kojoj preti sistematska opasnost za pravnu državu. "Mnogo govori u prilog tome da ćemo morati da pokrenemo mehanizam kontrole pravne države i stavimo Poljsku pod nadzor", kazao je Etinger za nemački list Frankfurter algemajne cajtung.

Zabrinutost nemačkog evrokomesara izazivaju pre svega izmene poljskog zakona koji je po ubrzanoj proceduri i na noćnim sednicama usvojio poljski parlament.

Po tim izmenama, ministar državnog trezora dobija pravo da postavlja i smenjuje direktore javnog TV i radio servisa i novinske agencije PAP i članove nadzornih organa prema svom nahođenju, bez konkursa i bez preciziranih razloga za smenu.

Poljska se još pre kontroverznih izmena zakona o medijima kojima se oni prevode pod kontrolu države našla na dnevnom redu problema koje će 13. januara rešavati EK i to zbog sporne reforme Ustavnog suda koja je u praksi paralisala njegov rad.

Šef Evropske komisije Žan Klod Junker namerava, prema pisanju nemačkog lista, da za Poljsku upotrebi novi mehanizam koji važi od 2014. godine, a koji omogućava Briselu da stupi u konstruktivni dijalog sa članicom i zatraži izmene ukoliko se u toj članici sistematski ugrožava pravna država.

Ukoliko dijalog ne urodi plodom, sledeći potez je procedura protiv članice za kršenje osnovnih vrednosti Evropske unije koja može da završi i oduzimanjem prava glasa u EU.

Zbog spornih izmena zakona o medijima, već su u znak protesta podneli ostavke direktori svih kanala javnog tv servisa TVP.

Poljski radio protestuje tako što na svom prvom programu emituje na svaki sat jednom poljsku himnu, a jednom Betovenovu Odu radosti.

XS
SM
MD
LG