Dostupni linkovi

Godina nauke: Srce na Plutonu, voda na Marsu


Godina iza nas donijela je neke od najuzbudljivijih trenutaka u svijetu nauke, istraživanja i fascinantnih priča o prirodi.


1. Pluton

Najsimpatičnija patuljasta planeta ove je godine osvojila srca stanovnika Zemlje. NASA-ina svemirska sonda New Horizons prvi put je u historiji čovječanstva uspjela doći do njega i natrag kući poslati veliki broj vrijednih informacija.

2. Manipulacija genima

Revolucionarna tehnika manipulacije genima pod nazivom CRISPR (Clustered regularly-interspaced short palindromic repeats) koja je razvijena prije tri godine danas je jedna od najvećih tema u svijetu genetike. Riječ je o tehnici koja ima potencijal ukloniti mnoge ljudske bolesti, ali i druge čovjekove mane.

3. Nova vrsta čovjeka

Naučnici su u septembru objavili pronalazak 1.500 primjeraka fosila koji pripadaju novootkrivenoj vrsti čovjeka – Homo naledi. Ostaci su zapravo fragmetni 15 tijela bića koja su nekada živjela unutar sistema pećina Rising Star u Južnoafričkoj Republici.

4. Kvantna povezanost

Iako se Einsteinu ova vijest ne bi svidjela, dugo spekulisano svojstvo najmanjih čestica u našem svemiru potvrđena je prvi put ove godine u eksperimentu koji sada očekuje ponavljanje i dodatne verifikacije. Riječ je sposobnosti čestica (npr. elektrona) da instantno razmjenjuju informacije o svom stanju bez obzira na međusobnu udaljenost.

5. Dogovor o klimatskim promjenama

Pariz je nedavno postao grad u kojem je potpisan jedan od najvažnijih dokumenata kada je u pitanju zaštita životne sredine, ali i zaštita planete Zemlje u cjelosti. Skoro 200 država svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, stavilo je potpis na plan o smanjenju čovjekovog utjecaja na atmosferu koja se nažalost sve više zagrijava.

6. Slana voda na Marsu

Nasa je krajem septembra potvrdila postojanje tekuće vode na Crvenoj planeti. Iako je postojanje (zaleđene) vode na Marsu davno ustanovljeno, pomoću fotografija letjelice Mars Reconnaissance Orbiter naučnici su shvatili da se slana tekuća voda ponekad kreće niz brda i planine, tvoreći "privremene potoke".

7. Prerađeno meso povezano sa nastankom raka

Nakon analize stotine naučnih radova i studija, Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je prerađeno meso kao kancerogenu tvar, a crveno meso kao vjerovatno kancerogenu.

XS
SM
MD
LG