Dostupni linkovi

Vladajući poljski konzervativci uvode kontrolu medija


Poljska vladajuća stranka Pravo i Pravda, uprkos protestima i apelima međunarodnih novinarskih organizacija, učinila je noćas prvi korak ka preuzimanju nacionalne televizije, radija i novinske agencije PAP izmenama zakona koje ukidaju nezavisan izbor nadzornih organa i direktora medija i poveravaju ga ministru državnog trezora.

Predsednik Nacionalnog saveta za radio i televiziju Jan Dvorak rekao je za današnju Gazetu viborču da su izmene zakona suprotne duhu preporuka Saveta Evrope koji je upozorio da mediji ne smeju da zavise od vlasti.

"To je promena javnih medija u državne. Iz zakona su nestale garancije nezavisnosti medija od vlasti kao što su predlaganje kandidata univerziteta u nadzorne organe, javni konkursi, trajanje mandata i uslovi pod kojim mogu da budu smenjeni", rekao je Dvorak.

Izmene koje su poslanici noćas poslali nadležnim odborima predvidjaju da će Poljski radio, televiziju TVP i agenciju PAP voditi direktori koje će imenovati bez konkursa ministar državnog trezora.

Javni konkurs i saglasnost Nacionalnog saveta ukinut je i za tročlane nadzorne organe svakog od tih medija koje će isto tako postavljati direktno ministar na neodredjeno sa pravom da ih smeni bez unapred definisanih uslova.

XS
SM
MD
LG